Home > Hur guld fungerar på marknaden

Hur guld fungerar på marknaden

Guld har funnits i flera tusen år och har ständigt varit ett fascinerande inslag för mänskligheten. Dess roll i världen har förändrats över tid. Från guldmynt under Fractional-reserve-systemet (skuldebrev utfärdades då av guldsmedjor mot att hålla guldet som säkerhet) till att ha varit själva basen för det finansiella systemet under guldstandarden.

Folk är bekanta med denna period, som följde Bretton Woods-systemet, men guldstandarden var ännu mer framgångsrik innan första världskriget. Vi kan säga att en sann internationell guldstandard existerade från 1871 till 1914, vilket var en tid som markerades av världsfred och välfärd.

Guld som investering under 2000-talet

Nuförtiden får guld sitt värde från faktumet att det är en bristvara och för att det kan förvara värde. Ibland agerar guldet som att dessa egenskaper inte existerar längre, men detta beror på dess defensiva kvaliteter. Exempelvis åtgärderna i mars 2020 för att sänka priset på guld.

Guld har nästan tappat tolv procent av sitt värde, och under en kort period. Så var befann sig dessa defensiva kvaliteter? Det visade sig att detta inte bara hade med guldet att göra utan om en större risk-on/risk-off-miljö. Förvaltare på 2000-talet bygger portföljer enligt investerarnas riskprofiler. Deras mål är att maximera avkastning, och i en risk-off-miljö försöker man minimera förluster. Att sälja guld för att få dollar var med andra ord bara ett sätt av många att likvidera en tillgång för att möta portföljens mål.

Därför kan man säga att marknadens volatilitet påverkar priset på guld, men utan att påverka dess defensiva kvaliteter. Jämfört med aktier och andra tillgångar minskar guld trots allt mindre i en risk-off-miljö.

En annan viktig egenskap av dagens guldmarknad är dess likviditet. Guldet kommer på tredje plats, efter 1-3-åriga amerikanska statsobligationer och S&P 500-indexet när man pratar om genomsnittlig tradingvolym per dag. Andra tillgångsklasser hamnar efter detta, som brittiska värdepapper, Euro/Sterling, Euro/Yen och så vidare.

Slutligen uppskattar investerare guld då det har inflationsbeskyddande egenskaper. Efter att USA släppte guldstandarden på 1970-talet steg guld med över 700% då det fanns en rädsla för inflation. Man kan säga att liknande rädslor ansvarade för att priset på guld nådde rekordhöga nivåer, över 2 000 dollar, i år, då över 20% av alla existerande dollar skapades i år.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.