Home > Hur inflationsförväntningar skiftar

Hur inflationsförväntningar skiftar

Just nu fokuserar alla på vad som sker i det amerikanska presidentvalet. Gårdagens debatt mellan de två kandidaterna erbjöd en aning om vad vi kommer uppleva under veckorna inför valdagen.

De stora förändringarna sker dock ur ett makroperspektiv, då Fed, den amerikanska centralbanken, förändrade sitt mandat. Fram tills nyligen handlade Fed:s mandat om att hålla inflationen på 2% och att skapa jobbtillfällen. Under Jackson Hole-konferensen utannonserade dock Fed en förändring för inflationsmålet, nämligen att de istället kommer använda sig av genomsnittligt inflationsmål.

Vi kan berömma Fed för den perfekta timingen då Jackson Hole-konferensen ägde rum i augusti, en sommarmånad då inte många lägger märke till vad som sker på de finansiella marknaderna. I och med att de släppte denna viktiga nyhet bara ett par månader innan presidentvalet kunde det lugnt flyga under radarn.

Men Fed:s beslut kommer helt klart gå till historien som ett av de mest djärva och intressanta penningpolitiska skiftena i modern tid. För att undvika det som har skett i Japan i flera årtionden nu har Fed lagt grunderna för skiftande inflationsförväntningar.

Vad är inflation och varför är inflationsförväntningar viktiga?

Inflation har att göra med förändringar i priset på varor och tjänster över en viss tidsperiod. Inflation kan vara positivt (stigande priser från en period till en annan) eller negativa (fallande priser från en period till en annan). Om inflationen stiger aggressivt, exempelvis från 2% till 10% under ett par månader, innebär det att inflationen upplever hyperinflation, och om inflationen sjunker från 2% till 1% kallas det desinflation. När inflationen når under noll kallas det deflation.

En centralbanks uppgift är att till alla pris undvika deflation. För att göra det kan de sänka räntorna, men när räntorna når noll har Fed sagt att de inte kommer sänka dem till det negativa. Kvantitativa lättnader hjälper också, men det kan inte vara en pågående process. Det lättaste sättet att undvika deflation är och få inflationen att ligga runt 2%, vilket är en nivå som fungerar för hållbar ekonomisk tillväxt, är att skapa ett skifte mot högre inflationsförväntningar.

Om befolkningen tror att priserna kommer stiga under den kommande perioden kommer de agera utefter det. Med andra ord kommer de spendera pengar på varor och tjänster och inte skjuta upp inköp.

Detta är det Fed försöker uppnå (och hittills har lyckats med) i och med skiftet mot genomsnittligt inflationsmål. Genom att utannonsera att de kommer låta inflationen nå över 2% har Fed skapat förhållanden för att låta inflationsförväntningarna stiga.

Enligt en studie av Blackrock har de marknadsimplicita inflationsförväntningarna redan skiftat till nästan 3% för 2025-2030.

Detta bara efter att Fed utannonserade genomsnittligt inflationsmål – inget mer. Om dagens händelser får en att tro på en förändring i framtida priser kan inflationen konvergera snabbare med inflationsförväntningarna.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto