Home > Hur kan ekonomisk återhämtning se ut under 2021?

Hur kan ekonomisk återhämtning se ut under 2021?

Årets första handelsmånad är snart slut, och traders/investerare tittar nu på den ekonomiska återhämtningen och dess konsekvenser. Utan undantag förväntar sig alla att COVID-19-pandemin får ett slut i år, framförallt med tanke på att vaccinen nu rullas ut och att det går relativt fort i vissa delar av världen.

USA har på sistone accelererat denna process. De vaccinerar cirka en miljon människor om dagen, vilket är en takt som utlovar flockimmunitet mot slutet av året. Vid denna tidpunkt bör ekonomin hålla på att återhämta sig, framförallt med tanke på att den amerikanska ekonomin redan presterar bättre än många andra ekonomier.

Alla ögon på oljemarknaden

En av de marknader som kan erbjuda en ledtråd om vart den ekonomiska återhämtningen är på väg är oljemarknaden. En utökad efterfrågan kan få priset på olja att stiga, vilket antyder en rådande ekonomisk återhämtning.

J.P. Morgan, ett av de största investeringshusen i världen, anser att priset på Brent-råolja kan nå $68 under 2021 eftersom underskottet i balansen mellan tillgång och efterfrågan visar att det finns ett behov av ytterligare 1,3 miljoner tunnor om dagen. Om OPEC+ inte ingriper för att täcka underskottet kan priset på olja snabbt börja stiga, framförallt om den ekonomiska aktiviteten kommer igång.

Ekonomisk tillväxt på tillväxtmarknader sker snabbare än på utvecklade marknader

Tillväxtmarknadernas höga avkastning ser ut att återhämta det de förlorade förra året, men inte lika snabbt som i nordasiatiska ekonomier. Kina förväntas exempelvis växa med 9,2% i år, vilket är långt över nivåerna innan pandemin. En övergripande tillväxtgrad på 7,3% på tillväxtmarknader ligger även långt över vad världen förväntar sig från de utvecklade ekonomierna.

Vad kan vi förvänta oss från valutamarknaden?

Det är viktigt att traders betänker vad som skedde under pandemin innan de väljer vilken valuta de ska satsa på. Om den ekonomiska tillväxten når de nivåer vi såg innan pandemin innebär det inte att samma sak gäller för valutan.

Skillnaden har att göra med centralbankers och regeringars åtgärder, vilket har förvrängt valutamarknaden. Om exempelvis euron stärks under pandemin innebär inte det att den kommer försvagas på väg mot ekonomisk återhämtning. Och bara för att aktiemarknaden slog nya rekord under pandemin innebär inte det att den kommer falla så fort den ekonomiska återhämtningen är på väg.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.