Home > Hur man får en växlingskurs att vända

Hur man får en växlingskurs att vända

Ett av de mest intressanta verbala ingripandena i modern tid skedde för inte så lång tid sedan – ECB talade ned växlingskursen för EURUSD från 1,20. Detta är inte första gången som en centralbank har gjort verbala ingripanden på grund av en oro för en stark valuta.

Faktum är att centralbanker på tillväxtmarknaden brukar göra det. I utvecklade ekonomier är det dock mindre vanligt. Vedergällning från den andra parten är inte bara en möjlighet utan direkt sannolikt.

Koordinerade åtgärder från ECB

Innan vi pratar om vad det var ECB gjorde är det värt att ta en titt på ett annat exempel. För flera år sedan hade Australiens centralbank en annan ordförande. Den australiska dollarns styrka innebar ett problem för landets export, och RBA ingrep vid flera tillfällen, och indikerade även vad de ansåg vara en lämplig växlingskurs. AUDUSD sjönk snabbt till 0,70 efter detta.

Först antydde ECB att 1,20 är en växlingskurs som är för hög för att de ska kunna tolerera den. Philip Lane, styrelseledamot på ECB, sade att EURUSD-kursen är viktig bara ett par dagar innan ECB-mötet i september. EURUSD-paret sjönk snabbt efter det.

Efter det inkluderade ECB växlingskursen i deras utlåtande. De gjorde det tydligt att de tidigare verbala ingripandena inte var något misstag.

Efter detta intervjuades vice ordförande de Guindos på ECB av en spansk finanstidning. Återigen upprepade han att växlingskursen, medan de inte har en specifik nivå i åtanke, påverkar inflationen om valutan uppfattas vara för stark.

Med andra ord finns det ”modus operandi” på alla nivåer, och att tala ned valutan är det nya mantrat på ECB. På ett sätt är det förståeligt då ECB just nu har det svårt – coronavirus-pandemin och den ekonomiska lågkonjunktur som följde kom samtidigt som centralbankens inlåningsfacilitet redan låg under noll. Hur ska de kunna genomföra ytterligare lättnader utan att vända sig mot drastiska metoder?

När det kommer till centralbanker och valutahandel spelar detaljerna roll. Priset kommer slutligen tvinga ECB att lugna ned sitt budskap, om EURUSD-kursen närmar sig en lämplig nivå.

Men hur ser en lämplig nivå ut?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto