Home > Hur man kan förklara dollarns reaktion på Fed:s Jackson Hole-utannonsering

Hur man kan förklara dollarns reaktion på Fed:s Jackson Hole-utannonsering

Den efterlängtade Jackson Hole-konferensen skapade volatilitet på valutamarknaden. Som förväntat utannonserade Fed att de förändrar sitt prismandat genom att låta inflationen stiga över målet på 2%.

Men Powells tal, som redan var prissatt på marknaden, var inte så tydligt angående Fed:s syn på genomsnittlig inflation. Vad är egentligen Fed:s definition av genomsnittlig? Till följd av det har USD gått upp och ned under dagen.

Uppåt- eller nedåtgående trend för USD?

När man handlar på valutamarknaden handlar det mycket om att använda sig av all tillgänglig information. Även förväntningar på vad en centralbank kan komma att göra driver priserna.

I detta fall var Fed:s beslut känt av marknadsdeltagarna i förväg. Under denna tid har USD och dollarindexet gått ned, och sen kom utannonseringen igår.

Precis innan utannonseringen sjönk USD igen. EURUSD vände skarpt till 1,1760, innan paret studsade tillbaka och stängde för dagen över 1,18. Med andra ord förändrades inte mycket för det huvudsakliga valutaparet på FX-marknaden, EURUSD, efter den efterlängtade Jackson Hole-dagen.

Detta var även fallet för andra USD-par, och det är ett tecken på att marknaden redan har prissatt Fed:s budskap. Vad som händer härnäst med dollarn är viktigt.

Fed kommer antagligen bevaka utvecklingarna noga. Nyheterna att inflationen kommer tillåtas att gå över 2% är duvaktigt för dollarn, men hökaktigt för aktiemarknaden.

Fed mötte en märklig situation igår – de skulle kommunicera med marknaderna att en högre inflation är bra för ekonomin. Till viss del stämmer det, men dollarn låg redan lågt inför gårdagens utlåtande. Exempelvis nådde guld som är betecknad i USD nya höjder under 2020 och har nu nått över 2 050 dollar. Med andra ord förväntar sig investerare redan högre inflation, då guld representerar en satsning mot dollarn.

Fed har gjort det bästa det kunde göra. USD ligger återigen lågt mot sina huvudsakliga rivaler (AUD, GBP, EUR, CHF) medan den amerikanska aktiemarknaden sitter på rekordhöga nivåer. Investerare fortsatte snabbt att hoppa på den nedåtgående trenden för USD efter gårdagens utannonsering.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto