Home > Hur man kan förstå EURUSD-riskpremien

Hur man kan förstå EURUSD-riskpremien

Euro-paren ökade denna vecka tack vare EU:s planer att utfärda gemensam skuldsättning i form av långsiktiga fonder som ska betalas tillbaka om 38 år. Detta meddelades efter att Tyskland och Frankrike för en vecka sedan signalerade att de hade kommit överens om skulddelning.

Även om det är för tidigt att bli exalterad över detta, då planerna måste passera genom varje lands parlament, har investerare reagerat genom att köpa Euro. Alla Euro-par steg in (exempelvis EURAUD och EURCAD som fortfarande har medellångsiktiga baisseartade trender), men vissa gjorde det – specifikt EURJPY och EURUSD

Den underliggande riskpremien för växlingskursen för EURUSD är extremt hög jämfört med för två år sedan. När det kommer till denna växlingskurs hänvisar riskpremien till den del av USD-priset för Euro som inte kan förklaras av den tvååriga ränteskillnaden. Om de finansiella beslut som utannonserades under de två senaste veckorna är ett steg mot en gemensam finansiell policy kan investerare anse att en sådan riskpremie är för hög. Detta innebär att det kan bli tal om en högre växlingskurs för EURUSD.

EURUSD har inte deltagit i Risk On-ökning hittills i år

Det har varit svårt att satsa på Euro de senaste åren. Medan den amerikanska centralbanken höjde den federala räntan till över 2% höll ECB räntan negativ.

Med varje ränteökning från den amerikanska centralbanken tillsammans med ECB:s beslut att ligga kvar på en stadig ränta blev ränteskillnaden allt bredare, vilket innebar en högre USD. EURUSD gick därför från 1,25 till under 1,07 och mötte coronavirus-pandemin med en redan negativ ränta och låg inflation.

Spelfältet har dock planats ut en aning. Den amerikanska centralbanken har sänkt räntan till noll och utfärdat ett antal lättnadsprogram, vilka har varit mer aggressiva än de som bedrivs av ECB. Ränteskillnaden sjönk därför, och den amerikanska centralbankens lättnader överstiger ECB:s.

En annan viktig utveckling för Euron kommer från det ökade stödet för den gemensamma valutan. En centralbank har mandat att hålla inflationen i styr samtidigt som man främjar ekonomisk tillväxt och prisstabilitet. Inget av detta mandat är möjligt utan förtroende och stöd för valutan.

Stödet för Euron har stigit sedan 2012, vilket får ECB och EU-kommissionen att vara övertygade om att de är på rätt spår när det kommer till monetära och penningrelaterade policybeslut.

Med en lägre riskpremie kan investerare vända sig till den gamla kontinenten igen och satsa på Euron och EURUSD. Detta kan skapa en större våg av förtroende, då spridningarna blir ännu tightare, vilket hjälper skuldsatta europeiska länder att låna till ett lägre pris från internationella finansiella marknader.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto