Home > Hur man kan förstå valutamarknaden på 2000-talet

Hur man kan förstå valutamarknaden på 2000-talet

Forex och valutahandeln är den största marknaden i världen. Den är bokstavligt talat större än alla andra marknader, både i storlek och i volym.

Medan marknaden har växt exponentiellt sedan internet tog över världen finns det fortfarande utrymme för tillväxt. På valutamarknaden finns det i princip två slags investerare som köper och säljer över 150 valutapar – institutionella investerare och privata traders.

Fördelar och nackdelar med valutamarknaden

En ny studie bekräftar det som vi vetat länge – att London är det största finansiella centret i världen. Över 40% av valutahandeln äger rum i Storbritannien, framförallt i London. USA kommer på en avlägsen andra plats och Singapore leder i Asien-Stillahavsregionen.

Institutionella investerare dominerar handeln på valutamarknaden. På sistone har privata traders kunnat delta tack vare den ökade populariteten av CFD:er (Contracts for Difference), men volymen på den privata sidan är väldigt liten jämfört med den institutionella sidan.

Institutionella investerare köper och säljer valutor till priser som inte är synliga på marknaden. Privata traders å andra sidan gynnas av att de matchar små insättningar med stora handelsordrar.

Marknaden har förändrats drastiskt efter januari 2015 då den schweiziska centralbanken tvingades sänka miniminivån för EURCHF-kursen. De höll den artificiellt på 1,20, och när de itne kunde göra det längre kollapsade hela marknaden. Detta var ett avgörande ögonblick för den privata tradingen på internet och ledde till många juridiska skiften under de kommande åren. Nuförtiden har lagstiftningen lett till lägre hävstång i många utvecklade länder. Riskerna presenteras bättre, och traders är bättre informerade.

Trots att det finns över 150 valutapar att välja bland äger den mesta handeln rum på sex stora valutapar – EURUSD, AUDUSD, GBPUSD, USDCAD, USDJPY och USDCHF. Om man därtill adderar USDCNY innebär det att 60% av all global valutahandel sker på dessa par.

Detta är viktigt då det ger en tydlig bild av vad den dominanta valutan är – den amerikanska dollarn. Det visar även vilka de mest likvida valutaparen är.

Valutamarknaden har förändrats drastiskt de senaste årtiondena, och det finns fortfarande utrymme att växa. Detta innebär möjligheter för små privata traders att konkurrera med stora investerare till samma pris.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.