Home > Hur man kan tolka beslutet från ECB

Hur man kan tolka beslutet från ECB

Räntebeslutet från den europeiska centralbanken (ECB) och efterföljande presskonferens innebar en våg av försäljning av euron. Mest anmärkningsvärt sjönk EURUSD under 1,17, vilket verkligen välkomnas av ECB.

De pratade återigen om växlingskursen i början av sitt utlåtande. Detta innebär att ECB belyser faktumet att de noga bevakar hur växlingskursen utvecklas, och att de inte tolererar en för hög EURUSD-kurs. Faktum är att EURUSD sedan Philip Lanes verbala ingripande inte har tagit sig över 1,20.

Gårdagens beslut och ECB:s budskap återspeglar situationen i Europa – ekonomisk nedsaktning, osäkerhet och deflation – allt detta pekar mot ett svagt fjärde kvartal. I och med det belyste ECB att de inte kommer slösa någon tid och att de kommer vidta fler åtgärder efter mötet i december.

Varför valde ECB att inte agera?

Trots risken att ekonomin ska gå tillbaka valde ECB ett gradvis ingripande. Detta innebär att de först kommer fokusera på kommunikation, och efter det på implementering.

Centralbanken antydde om att det skulle komma fler lättnader i december men inte från bara en källa. Exempelvis var de tydliga med att de inte enbart skulle utöka sitt program för kvantitativa lättnader. Istället siktar de på att leverera ett stödpaket med flera olika åtgärder som passar den ekonomiska hållningen i Europa.

En annan anledning till ECB:s val att inte agera har att göra med vad som sker på andra sidan Atlanten. Det amerikanska presidentvalet är nu nära och Europa har ett stort intresse av en ”blå våg” i USA. Om detta sker kommer det bli positivt för framtida ekonomisk tillväxt i Europa under 2021 och framöver.

Dagen efter valet kommer även Fed:s beslut, vilket kommer ta valresultatet i åtanke. ECB kan ha valt att vänta och se vad Fed väljer att göra innan de själva agerar.

Sist men inte minst väljer ECB sällan att agera när de inte har prognoser tillgängliga. Centralbanken baserar sina beslut på dessa ekonomiska prognoser, och de kommer först att finnas tillgängliga under mötet i december.

Inte ens en andra våg av infektioner räckte för att förändra hur ECB beslutar om sin politik. De skickade dock starka signaler om att fler lättnader är på väg, och denna signal var stork nog att få euron ta ett steg tillbaka.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto