Home > Hur man kan tolka de första två handelsveckorna av det nya året

Hur man kan tolka de första två handelsveckorna av det nya året

Ingen kunde undgå att märka att det nya året startade då demonstranter tog över Kapitolium i USA. De finansiella marknaderna hade inte ens startat ordentligt då de flesta fortfarande var på semester när attacken ägde rum, men detta är hur man än ser på det en viktig händelse för starten av det nya handelsåret.

Sedan dess har saker och ting lugnat ner sig lite. Trump insåg sig besegrad, och imorgon kommer Joe Biden hålla sitt första tal som ny president i USA. Inga förändringar har hittills skett inom penningpolitiken, och alla ekonomiska rapporter som släppts under året hittills har hänvisat till föregående års sista månad.

Vilka är vinnarna och förlorarna hittills under det nya handelsåret? Detta är viktig information då hur finansiella tillgångar presterar under början av året kan hjälpa en att göra en kvalificerad gissning om investeringshus positionering.

Guld och silver underpresterar

Guld och silver visar på en nedåtgående trend för ädelmetaller. Efter att guldet slog rekord under 2020 vände det från över 2 000 dollar och kunde inte nå samma höga nivå längre. Silvret följde snart efter, och trenden nedåt fortsatte under starten av det nya handelsåret.

Har det med att göra att dollarn växte sig starkare? Inte så mycket, även om Bloombergs dollarindex visar positiva resultat för dollarn på sistone.

Den stora överraskningen hittills kommer från råvarumarknader. Majs leder vägen då priserna har stigit med över 10% på mindre än två veckor. Detta är en fortsättning av förra årets trend då priserna på majs nu ligger på +61% från förra årets låga noteringar, och priset på vete ligger även högt, +37%. Varför stiger livsmedelspriserna?

Oljan ligger också högt. WTI-priset på råolja ligger på +9%, vilket sätter press på energipriserna. Vad är höga priser på livsmedel och energi ofta en indikator för? Ledtråd – inflation.

Problemet med inflation är att de flesta konsumtionsindexen som centralbanker använder exkluderar dessa priser. Mänskligheten kan dock inte överleva utan mat, och är helt klart beroende av bränsle.

Om de trender som vi sett under de första två veckorna av handelsåret fortsätter under de kommande månaderna kan pressen på dollarn öka, framförallt då inflationen börjar stiga. Å andra sidan kan priset på ädelmetaller indikera det motsatta. Därmed rekommenderar vi försiktighet och att man håller ett extra öga på utvecklingen av energisektorn och spannmålssektorn.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.