Home > Hur man kan tolka RBA:s räntebeslut

Hur man kan tolka RBA:s räntebeslut

Australiens reservbank (RBA) utannonserade tidigare idag att de behåller kontanträntan på 0,25%. Medan detta beslut ofta är prissatt på marknaden följer meddelandet med en redogörelse från ordförande på Australiens reservbank, vilket har orsakat instabilitet på AUD-relaterade par.

Dagens redogörelse av ordförande Lowe angående penningpolitik i Australien har satt fokus på de utmaningar som coronaviruset har orsakat globalt, och hur RBA möter interna utmaningar.

RBA kommer satsa mer på obligationsköp

RBA var en av de sista stora centralbankerna som började satsa på kvantitativa lättnadsåtgärder efter att redan ECB, Fed och BOJ gjorde det. Efter att ha sänkt kontanträntan till nära noll tvingades de röra sig mot mer okonventionell penningpolitik, vilket innebar att de omfamnade kvantitativa lättnader.

Banken har hittills köpt cirka 50 miljarder AUD, men de kommer nu satsa mer på obligationsköp. Målet är att säkerställa att obligationsmarknaderna håller sig funktionella och att bidra i kampen mot den största ekonomiska sammandragningen i Australien sedan 1930-talet.

Över 500 000 människor har blivit av med sina jobb i Australien på grund av coronavirus-pandemin, och RBA försöker hjälpa genom att tillhandahålla det australienska finansiella systemet med höga nivåer av likviditet. Konsumtionen har till följd av detta sjunkit kraftigt, vilket adderar ytterligare bränsle på den ekonomiska sammandragningen.

Trots uppmuntrande utveckling, som den minskade takten av coronavirus-infektioner och en stabilisering av arbetstimmar under tidiga maj, har RBA:s prognos fortsatt vara osäker. Hushållens och företagens förtroende är återigen nyckel här.

Med detta i åtanke har RBA fortsatt att vara tillmötesgående och kommer inte öka den officiella kontanträntan tills tecken på förbättringar börjar synas, både ekonomiskt och vad gäller inflationen.

Den australiska dollarn tog dessa nyheter relativt väl. Den har stigit mot USD, CHF och JPY under stora delar av pandemin, och den har fortsatt i denna riktning trots RBA:s duvaktiga budskap.

Åter igen återspeglar marknadens reaktion den komplexitet som finns inneboende i en växlingskurs. Det handlar inte bara om en valuta utan om många faktorer som påverkar båda valutorna. En annan sak att ha i åtanke när man investerar i en valutamarknad är att marknadsdeltagarna är förutseende, vilket innebär att de investerar med framtida förväntningar.

Innan coronavirus-pandemin kunde Australien njuta av en av de längsta ekonomiska expansionerna i modern tid. RBA som centralbank har inte förrän nu behövt handskas med en lågkonjunktur. Investerare kommer snart bli varse hur effektiva RBA:s verktyg är när det kommer till att stötta den australiska ekonomin från sin största nedåtgående trend på nästan 100 år.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto