Home > Hur man tolkar utvecklingen av Fed:s balansräkning

Hur man tolkar utvecklingen av Fed:s balansräkning

Den amerikanska centralbanken (Fed) har inte varit en besvikelse för marknaderna under krisen. Under Powells ledarskap har Fed lyckats vara mer proaktiva än någonsin tidigare och har till och med förbättrat sin kommunikationsstrategi.

Presskonferenserna som hålls av Powell är enkla att följa, skickar ett tydligt och starkt budskap och lämnar inget utrymme för tolkning. När Fed utannonserar mer kvantitativa lättnader som svar på coronavirus-pandemin har de levererat. Och de har levererat stort.

Fed:s balansräkning, vilket visar vad centralbanken äger, har ökat stort de senaste månaderna. Mer specifikt har de nästan fördubblat sin balansräkning sedan slutet av 2019 och sitter nu på nästan 7 biljoner dollar, utan tecken på att sakta ned inköpen.

Dagens tal från Powell i fokus

Fed:s Powell kommer hålla ett tal idag då Jackson Hole-konferensen inleds. Talet har fått titeln ”Monetary Policy Framework Review”, och kommer ge antydningar om hur Fed ser på sitt mandat.

Ryktena på marknaden antyder att Fed kommer skifta till genomsnittligt inflationsmål och kanske även kontroll av avkastningskurvan. Av dessa två är det mest sannolikt att det förstnämnda kommer nämnas. Som alltid finns det inga rykten som inte har viss fakta bakom dem, annars hade minst en av Fed:s medlemmar förnekad ryktena.

Om genomsnittliga inflationsmål blir verklighet (vilket fortfarande är ett svårt koncept att förstå för många investerare till en början) lär Fed:s balansräkning expandera ännu mer. Faktum är att den kommer expandera ännu snabbare. Balansräkningen expanderar redan som det är, men med genomsnittliga inflationsmål från Fed kommer hastigheten nå en ny nivå.

Oavsett hur man tolkar det ser det ut som att Fed sitter fast idag. Å ena sidan verkar det som att nyheter om genomsnittliga inflationsmål redan har prissatts på marknaden. Dock beror det på hur mycket Fed lutar sig mot det. Eventuellt kommer ett riktmärke utannonseras, vilket kan leda till att USD sjunker ännu mer.

Å andra sidan innebär mer kvantitativa lättnader lägre avkastning på lång sikt – till och med lägre än i dagsläget, och just nu ligger den på väldigt låga nivåer. Detta innebär att Fed har en svår situation framför sig, och kommunikationen idag är viktigare än det faktiska beslutet. Investerare vet ännu inte hur mycket Fed kommer förlita sig på inflationsmålen, men budskapet idag kan ge en antydan.

Förbered dig på ett vilt slut på handelsmånaden.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto