Home > Hur marknaden tvingar ECB att agera

Hur marknaden tvingar ECB att agera

Den europeiska centralbanken (ECB) levererade sitt sista penningpolitiska beslut för året för ett par dagar sedan. I torsdags genomförde de finansiella lättnader för Euro-området, och de uttryckte även en oro över den starka växlingskursen då den sätter press på inflationen.

ECB har nämligen ett mandat om inflationsmål, vilket handlar om att skapa en prisstabilitet under men nära två procent. En starkare valuta innebär problem för inflationen, och detta är specifikt ett problem då inflationen närmar sig noll, vilket den gör just nu.

Diagrammet nedan återspeglar dock något annat. Det visar hur de tre huvudsakliga växlingskurserna för euron, EURUSD, EURGBP och EURJPY stiger, trots ECB:s åtgärder.

Euron slår rekord för 2020

Om valutan stänger för året under de nivåer vi ser just nu kommer den gemensamma valutan stängar 2020 med rekord. Medan många endast fokuserar på EURUSD-paret handlar inte detta bara om EURUSD, även andra par återspeglar samma styrka. Med andra ord sätter detta press på centralbanken.

Det hade inte varit första gången detta sker. Vi kommer alla ihåg vad som hände när George Soros satsning mot Storbritanniens centralbank lönade sig.

Men denna gång är annorlunda på så sätt att centralbankerna har fler verktyg att ingripa. De agerar även mer koordinerat, åtminstone om man betänker de möten som världens centralbanker har på Bank for International Settlements.

Men man kan inte undgå känslan att ECB tappar trovärdighet. Detta handlar inte om den nuvarande växlingskursen, som fortsätter att stiga trots ECB:s åtgärder. Istället handlar det om det budskap som marknaden sänder till ECB.

Å ena sidan klagar ECB på att den höga växlingskursen sätter press på inflationen, och att de inte kan tolerera en högre euro.

Samtidigt fortsätter euron att stiga, då marknadsdeltagare avslöjar ECB:s bluff. För vad kan centralbanken göra förutom att ingripa rent verbalt?

Som alltid handlar det om marknadens uppfattning. Och timing.

Om marknadsdeltagare fortsätter att uppfatta förhållandena som snävare i Euro-området än i resten av världen kommer utförsäljningen fortsätta. Även timing är viktigt.

ECB gick miste om sin chans att agera i oktober och väntade istället på december. Men i december är det ingen som riskerar att öppna upp stora positioner, oavsett vad ECB säger eller gör. Med andra ord drivs prisförändringar av handelsalgoritmer som väntar på andra händelser (exempelvis Fed:s utlåtande imorgon).

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto