Home > Hur presterade amerikanska tillgångar i april?

Hur presterade amerikanska tillgångar i april?

Nu när april ligger bakom oss är det dags att ta en titt på vilka tillgångar som presterade bäst, samt ta en titt på YoY-rankingen (Year on Year). Det är inte överraskande att små och stora börser i USA tog sig in på topp tre-listan den senaste månaden.

Amerikanska MLP:er (Master Limited Partnerships) har legat på frontlinjerna. Medan de har underpresterat flera år i rad har de gynnats av den amerikanska centralbankens åtgärder i mars och april.

Branschen, som är känd för att erbjuda hög avkastning till sina investerare, har återhämtat en del av årets förluster.

Mest överraskande är den amerikanska aktiemarknaden. Efter att dykt ner i baisseartade territorier i mars, vilket ledde till att folk ville stänga ner marknaden, steg den plötsligt dramatiskt – lika snabbt som den föll, vilket ledde till ökningar som vi inte sett på flera årtionden.

En av de bästa månaderna på flera årtionden

Investerare på aktiemarknaderna fokuserar på värdering. De kontrollerar hur företagen presterar, analyserar finansiella rapporter och använder ett flertal olika mätvärden (exempelvis pris-vinstkvot, kassakvot, diskonterat kassaflöde etc.) för att hitta undervärderade företag som de kan investera i.

Ofta väntar de på att marknaden ska vända för att få bästa möjliga chans att köpa till ett lägre pris. Vändningen kom dock så snabbt nu i mars att många trodde att investerare skulle vara tvungna att ta ett steg tillbaka på grund av rädslan att de nu skulle köpa innan den nått en lägsta punkt.

Så blev det dock inte denna gång. Faktum är att dippen köptes så aggressivt att S&P 500 hade en av sina bästa månader på flera årtionden. April 2020s 12,8% har endast överträffats två gånger tidigare, i oktober 2974 och i januari 1987.

Varför presterade aktierna så bra?

För många var det svårt att förstå stigningen på aktiemarknaden. Över trettio miljoner människor i USA ansökte om arbetslöshetsersättning på bara sex veckor. Från att nästan ha haft 0% arbetslöshet kommer arbetslösheten nu troligtvis nå tvåsiffrigt.

Med tanke på att ekonomin nu är nedstängd på grund av spridningen av Coronaviruset har de flesta amerikanska företag, både stora och små, valt att försena prognoserna för 2020. Det enda de kan göra är att sitta och vänta, precis som alla andra. Det finns dock ett undantag, nämligen den amerikanska centralbanken.

Aktiemarknaden är en ledande ekonomisk indikator och den amerikanska centralbanken är väl medveten om det. Den skapar förmögenheter och stimulerar konsumenternas självförtroende och tendenser att spendera pengar, vilket är väldigt viktigt vid kriser.

Den amerikanska centralbanken gjorde därför det de var tvungna att göra. De överöste finanssystemet med dollar och såg till att det fanns medel tillgängliga för alla.

Detta trick fungerade och det kan vi se genom hur aktierna stigit mer än på 33 år.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.