Home > Hur tolkar man fredagens NFP-rapport?

Hur tolkar man fredagens NFP-rapport?

Förra fredagens NFP-rapport avslöjade att arbetsmarknaden i USA är fortsatt fragil. Efter förväntningar på +60 000 jobb gick ekonomin miste om 140 000 jobb i december, vilket är betydligt värre än väntat.

Marknaden reagerade till en början med att sälja dollarn, men vände sedan mot slutet av handelssessionen. Anledningen till det kan hittas i rapportens detaljer, som antyder att rapporten förvisso inte var bra, men att den hade kunnat vara värre.

Detaljer från den första NFP-rapporten i år

Förlusten av 140 000 jobb kan inte ses som ett positivt tecken, oavsett hur man ser på det. Siffran var extra chockerande, framförallt med tanke på hur stor skillnaden var från prognosen. Siffrorna i november justerades dock högre. Från 245 000 till 336 000, vilket gör att de fruktansvärda siffrorna i december ser lite bättre ut. Samtidigt är arbetslöshetsgraden och arbetsmarknadsdeltagandet oförändrat för månaden.

En närmare titt på de ekonomiska sektorerna avslöjar att turism och hotell påverkades mest, vilket inte är överraskande med tanke på pandemin. Å andra sidan fortsätter byggsektorn att lägga till nya jobb, men inte lika snabbt som tidigare.

Allt sammantaget visar detaljerna i rapporten en arbetsmarknad som har problem. Rapporten rättfärdigar behovet för ytterligare ekonomiskt stöd, och visar hur svårt det är för världens största ekonomi att handskas med pandemin.

Om man använder februari 2020 som riktmärke kan man se att sysselsättningen är lite högre än under den värsta perioden under depressionen på 30-talet. Problemet här är dock att pandemin inte är över, och att vi inte kan räkna ut hur lång tid det tar för arbetsmarknaden att återhämta sig.

Om vi återgår till fredagens rapport steg temporära uppsägningar från 2,8 miljoner till3 miljoner, vilket är den första ökningen sedan april 2020. Å andra sidan minskade permanenta uppsägningar från 3,7 miljoner till 3,4 miljoner. Detta är en viktig del av sysselsättningsrapporten, och en av få positiva aspekter av rapporten.

Efter att till en början ha tvekat började dollarn till slut stiga resten av dagen, och inledde veckan med en uppåtgående trend. Om detta fortsätter denna vecka kan vi titta tillbaka på fredagens NFP-rapport som den händelse som satte igång en stor vändning för dollarn.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.