Home > Hur USA stärkte de finansiella marknaderna under COVID-19-pandemin

Hur USA stärkte de finansiella marknaderna under COVID-19-pandemin

En av de största paradoxerna under pandemin är hur stark världens största ekonomi har varit. Den starka vändningen på de finansiella marknaderna från de låga nivåerna (aktier, guld, olja etc.) har varit ett mysterium för många.

Om man tar en närmare titt på hur USA tog hand om krisen får man en förklaring på varför folk fortfarande satsar på finansiella tillgångar. Framförallt förklarar det varför aktiemarknaden vände så starkt, och varför den antagligen kommer fortsätta ligga högt under hela pandemin.

Ökad besparingsgrad

En av de första sakerna som USA gjorde var att rösta igenom CARES-lagen. Detta program erbjöd arbetslöshetsersättningar på 500 miljarder dollar. Efter det skickade de kontanter till befolkningen till ett totalt värde på 276 miljarder dollar. Slutligen skickade de ytterligare 265 miljarder dollar till hushållen. Allt sammantaget översteg den totala disponibla inkomsten (dvs. intäkter efter skatt) 1,03 biljoner dollar.

Detta är mycket kontanter, och hushållen reagerade så som de brukar reagera under en kris, det vill säga att spara pengarna. Den ökade besparingsgraden har två förklaringar – först en ökad disponibel inkomst, och för det andra minskad konsumtion.

Lägre ränta hjälte också. Genom att genomföra monetära lättnader lyckades Fed sänka räntebördan på hushållen.

Med alla dessa kontanter gjorde amerikanska investerare det de gör bäst – de köpte aktier. Sociala medier och underlättade metoder för att öppna tradingkonton hjälte. Dessutom har den utökade populariteten av fraktionerade aktier gjort det möjligt att äga delar av en företagsaktie utan att behöva äga en hel aktie. Man kan ofta investera så lite som 5 dollar i en aktie av sådana företag som Amazon. Baserat på marknadspriset får tradern en motsvarande del av aktien.

Detta ledde givetvis till ökad delaktighet på marknaden. Man kan säga att USA över en natt blev ett land av investerare. Populära TikTok, som framförallt används av tonåringar, är fullt av gurus som ger råd om hur man ska investera sitt ”stimmy”, vilket är ett smeknamn för stödpaketet.

Detta kanske låter lustigt, och det är det. Men det förklarar frenesin på den amerikanska aktiemarknaden. Och mer stöd är på väg.

Goldman Sachs uppskattar att demokraternas vinst i Georgia kommer innebära ytterligare 160 miljarder dollar i form av statligt och lokalt stöd, en förlängning av arbetslöshetsersättningar fram tills slutet av 2021, mer direkta kontanter till individer och även ytterligare program. Allt sammantaget räknar de med cirka 2,7% av BNP, eller 600 miljarder dollar i finansiellt stöd.

Hur mycket av detta kommer investeras på aktiemarknaden? Troligtvis mycket.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.