Home > Hur världen förändrades på bara ett år

Hur världen förändrades på bara ett år

2020 kommer för alltid vara året då en pandemi förändrade hur världen och samhällen fungerar. Resor blev inte längre möjliga på samma sätt och i vissa fall inte alls, regionala handelsavtal ersatte globaliseringen, och så vidare.

När man tittar tillbaka på året var det ett fruktansvärt år. Om man bara listar ett par av de saker som hände i år får man en full bild av vad världen har gått igenom, och varför alla ser fram emot ett nytt år.

Utöver hälsokrisen var 2020 redan ett svårt år för finansiella marknader. Det amerikanska valet och Brexit hotade ständigt. När COVID-19-pandemin anlände skapades förhållanden för en perfekt storm.

Viktiga händelser år 2020

Fram tills i mars fokuserade de finansiella marknaderna på spänningarna mellan USA och Iran samt handelsförhandlingar mellan USA och Kina. Bilder och rykten från Kina sände rysningar längs den europeiska hälsosektorns ryggrad, men det ”kinesiska viruset” verkade fortfarande ligga långt borta.

I mars började viruset spridas aggressivt. Det som följde var en kollaps av de internationella finansiella marknaderna, och vissa industrier och sektorer sjönk dramatiskt, framförallt inom resor och turism.

Det som följde var nedstängningar i Europa då land efter land stängde ned sina ekonomier. I april hade aktiemarknaden i USA kraschat, vilket satte igång kortslutningar så fort att de var de som menade att handelsaktiviteten skulle upphöra tills viruset var under kontroll.

I april hade 22 miljoner amerikaner ansökt om arbetslöshetsersättning. Regeringar och centralbanker skyndade sig att bidra med stöd i form av finansiella och monetära beslut och åtgärder. Företag efter företag gick i konkurs, framförallt små och medelstora sådana.

Sedan hamnade oljepriset i negativa territorier. För första gången i historien hamnade terminspriser för leverans i maj på -40 dollar. I princip befann sig världens största ekonomier i nedstängt läge, och det fanns inget sätt att förvara oljan, så producenter betalade bokstavligt de som ville avlasta oljan.

Detta ledde till deflationstrender i avancerade ekonomier, vilket gjorde det ännu svårare för centralbanker att reagera.

Sakta men säkert insåg världen att det var dags att ta sig framåt. Aktierna vände, mycket tack vare centralbankers åtgärder. Börsvärdet på så kallade ”jobba hemifrån”-aktier ökade dramatiskt. Företag som Amazon, Zoom, Google och Facebook kunde titta på medan deras aktier steg till rekordhöga nivåer.

I november anlände en välbehövlig hoppfullhet – potentiella vaccin visade på hög effektivitet mot virusets spridning. En ny våg av ”panikköpande” av aktier följde.

Allt sammantaget finns det många lärdomar att ta med sig från 2020. Året kommer helt klart gå till historien som ett av de märkligaste åren någonsin. De lärdomar vi tar med oss kan dock bli mer värdefulla än vad de först ser ut att vara. Vi får hoppas att de överraskningar som 2020 levererade leder till förändringar i den finansiella strukturen, så att vi undviker liknande kriser i framtiden.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto