Home > ICA för samtal om förvärv av Litauens näst största aktör.

ICA för samtal om förvärv av Litauens näst största aktör.

ICA vill bli större på den litauiska dagligvarumarknaden och för därför samtal om ett eventuellt förvärv av den näst största aktören, IKI. Det är emellertid inte säkert att det blir en affär i slutändan.

Det säger Icas presschef Ola Fernvall till Nyhetsbyrån Direkt.

IKI är en aktör som endast finns i Litauen.

”Den baltiska marknaden är intressant för oss. Det är en marknad där vi ser att vi har möjlighet att växa och Litauen en marknad där vi är minst”, säger Ola Fernvall.

För närvarande är ICA tredje största aktör i Litauen, men är med en marknadsandel på i storleksordningen 7-8 procent mycket mindre än nummer ett och två på marknaden.

Blir ni störst om ni genomför förvärvet?

”Vi skulle inte bli störst, Maxima är den absolut största aktören”, säger Ola Fernvall.

ICA handelsstoppades på fredagsmorgonen inför börsöppning, innan pressmeddelandet om förvärvssamtalen gick ut.

”Ingenting är klart, men vi har tyvärr blivit tvungna att gå ut med information på grund av omfattande ryktesspridning i Litauen”, säger han.

Enligt litauisk media ska förhandlingarna mellan ICA och ägarna till IKI ha pågått i flera månader. Men det är inget som ICA vill kommentera.

”Jag vill inte gå in i några mer detaljer kring förhandlingarna. Vi för samtal med dem men några mer detaljer om de samtalen kan jag inte ge. Jag vill också betona att vi kan bekräfta att vi för samtal, men om det blir verklighet av de diskussionerna kan vi inte säga”, säger han.

Uppgifter i litauisk media gör gällande att IKI:s omsättning uppgick till knappt 600 miljoner euro årligen under 2015 såväl som 2014.

Enligt Wikipedia driver IKI:s ägarbolag Palink över 240 butiker under namnen IKI, IKI Centro och IKI Express i över 70 städer i Litauen. Under 2014 sålde Palink sina 51 IKI-butiker i grannlandet Lettland.

Palink grundades 1992 av de tre bröderna George, Oliver och Nicolas Ortiz. Andra ägargrupper i Palink är bland andra tyska Rewe och schweiziska Coop.

ICA hade 56 butiker i Litauen per den sista september i år. Under niomånadersperioden januari-september uppgick ICA:s omsättning i Litauen till 232 miljoner euro.

ICA för samtal om förvärv av Litauens näst största aktör.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto