Home > IEA inväntar Opec-mötet i Wien.

IEA inväntar Opec-mötet i Wien.

Internationella energimyndigheten, IEA, lämnar i stort sina prognoser för utbud och efterfrågan oförändrade. Fokus ligger på Opec-mötet i Wien den 30 november som kommer ha stor inverkan på utbud och efterfrågan.

Det framgår av IEA:s månadsrapport för november som publicerades på torsdagen.

IEA räknar med att efterfrågan uppgår till 96,30 miljoner fat per dag i genomsnitt 2016 (96,28 i oktober) och 97,51 miljoner fat per dag i genomsnitt 2017 (97,51).

Efterfrågan väntas därmed öka med 1,25 miljoner fat per dag 2016 och stiga med 1,21 miljoner fat per dag 2017. Det är uppreviderat med 0,01 respektive nedreviderat med 0,02 miljoner fat per dag från föregående prognos.

IEA spår vidare att utbudet från länderna utanför Opec kommer att vara 56,7 miljoner fat per dag i genomsnitt 2016 (56,6) och 57,2 miljoner fat per dag i genomsnitt 2017 (57,0).

Opecs utbud ökade med 230.000 fat per dag till rekordstora 33,83 miljoner fat per dag i oktober, efter att produktionen återhämtat sig i Nigeria och Libyen och flödena från Irak nått rekordhöga nivåer.

Opec-utbudet har stigit under fem månader, lett av Irak och Saudiarabien. I oktober låg därmed utbudet nästan 1,3 miljoner fat per dag över nivån från ett år sedan.

Det globala utbudet steg 0,8 miljoner fat per dag till 97,8 miljoner fat per dag efter ökat utbud inom såväl utanför Opec.

IEA skriver att fokus ligger på Opec-mötet i Wien den 30 november. Det har bara gått två månader sedan Opec möttes i Algeriet och annonserade att de ska försöka att sätta upp ett produktionstak på mellan 32,5 och 33,0 miljoner fat per dag. Opec uppgav också att de ska försöka att få med icke Opec-länder i processen.

”Vi kan inte förutspå resultatet vid mötet men vi kan se omfattningen av uppgiften”, skriver IEA.

Produktionsnivån i oktober ligger klart över toppen i det föreslagna intervallet och det innebär att Opec måste komma överens om betydande minskningar i Wien för att uppgörelsen i Algeriet ska bli verklighet.

Oavsett utfall så kommer Wien-mötet att ha en betydande inverkan på den, ofta senarelagda, rebalanseringen av oljemarknaden. Men det är inte den enda faktorn, och för de som hoppas på högre priser är andra krafter i görningen som motverkar det. Ryssland ökar produktion och även länder som Brasilien, Kanada och Kazakstan väntas leverera mer vilket gör att utbudet utanför Opec öka med 0,5 miljoner fat per dag nästa år, jämfört med en nedgång om 0,9 miljoner fat per dag 2016.

På efterfrågesidan är prognosen oförändrad, med en ökningstakt på 1,2 miljoner fat per dag i år och nästa år.

”Det finns för närvarande inte så mycket bevis för att den ekonomiska aktiviteten är tillräckligt robust för att leverera högre efterfrågetillväxt, och den stimulans som kan ha getts i slutet av 2015 och början av 2016 när oljepriset sjönk under 30 dollar per fat ligger nu bakom oss”, skriver IEA.

Om Opec skulle implementera Algeriet-uppgörelsen så skulle den följande produktionsminskningen göra att marknaden gick från överskott till underskott mycket snabbt under 2017, även om det finns stora lager som tar tid att minska.

”Om ingen uppgörelse däremot nås och en del individuella ledamöter fortsätter att öka sin produktion så kommer däremot marknaden att fortsätta att ha överskott under året, med små utsikter för att oljepriset ska stiga betydligt högre. Om överskottet kvarstår under 2017 finns det i själva verket viss risk för att oljepriserna sjunker tillbaka”, skriver IEA.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto