Home > IMF uppgraderar prognosen för ekonomisk tillväxt för 2021

IMF uppgraderar prognosen för ekonomisk tillväxt för 2021

En av de rapporter som marknaden ser mest fram emot under starten av året är World Economic Outlook. Denna rapport behandlar en uppskattning för 2020 då de slutgiltiga siffrorna inte är tillgängliga ännu, samt prognoser för ekonomisk tillväxt under nuvarande och nästa år.

Det är inte en överraskning att USA leder vägen. Av utvecklade ekonomier har den amerikanska ekonomin endast sammandragit med -3,4% under 2020. Under ett normalt år hade detta varit förödande för världens största ekonomi, men 2020 var inte ett normalt år. Alla ekonomier har lidit av den globala lågkonjunkturen, och i vissa fall har ekonomier gått på knäna.

Viktiga detaljer från gårdagens IMF-rapport

En av de första sakerna som man märker är att den amerikanska ekonomin har visat sig vara stark under COVID-19. Medan ekonomin sammandrog med -3,4% under 2020 har IMF-rapporten uppgraderat tillväxtgraden för 2021 sedan den senaste rapporten, som släpptes i oktober förra året. Mer specifikt anser IMF att den amerikanska ekonomin kommer växa mer än man från början trott under 2021, från en prognos på 3,1% till 5,1%.

Detta får en att undra vad som har förändrats sedan oktober 2020, vad det var som fick IMF att ändra prognosen med 2%. Det handlar troligtvis framförallt om tre aspekter.

Den första är den viktigaste, och det är att effektiva vaccin utannonserades i november. Från detta ögonblick har aktiemarknaden hejat på nyheterna, och folk började se ett ljus i slutet av tunneln.

En annan faktor är att Biden vann presidentvalet. Den nya administrationen anses tillhandahålla mer ekonomisk stöd till en ekonomi som redan anses kunna öppna upp snabbare än väntat.

Slutligen har vi vaccinationsgraden. USA vaccinerar just nu en miljon människor om dagen, och har tillräckligt med vaccin för att kunna uppnå flockimmunitet till sommaren/tidig höst. Med tanke på detta är det rimligt att prognosen uppgraderas.

Även prognosen för Japans ekonomi uppgraderades, men med mindre än 1% – från 2,3% till 3,1% tillväxt under 2020. Liknande resonemang kan användas på den japanska ekonomin.

De enda avancerade ekonomierna som nedgraderades var Euro-områdets ekonomier – från 5,2% till 4,2%. Detta kanske inte ser ut som mycket, men om man går emot den övergripande trenden tenderar valutamarknaden att reagera snabbt. Detta är makrodata, och dollarn bör stiga på valutamarknaden då Fed inte har anledningar att fortsätta med en lättad penningpolitisk hållning, framförallt inte om IMF:s prognoser håller.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.