Home > IMF varnar tillväxtekonomier på grund av Feds politik

IMF varnar tillväxtekonomier på grund av Feds politik

  • IMF säger att den amerikanska centralbankens penningpolitiska åtgärder kan skada tillväxtekonomierna.

  • Aktier minskade förra veckan då marknaderna reagerade på Feds policybeslut om att höja räntorna i år.

Marknaderna såg året börja i galopp, med stora uppgångar för jämförelseaktieindex över hela linjen. Tesla, Apple och Ford var bland de bästa presterande under den första veckan av investeraroptimism, med reseaktier också i uppgång då oron för Omicron inte verkade påverka stämningen.

En försäljning inom tekniksektorn mitt i en bredare avmattning på de globala marknaderna slog dock till från och med onsdagen när den amerikanska centralbanken släppte protokoll från sitt decembermöte.

Enligt FOMC-protokollet kan Fed se till att påskynda sitt program för avveckling av balansräkningen. Detta har skrämt marknaderna eftersom nedtrappningen ser ut att ta slut tidigare än väntat.

IMF varnar nu för att tillväxtmarknaderna sannolikt kommer att känna effekten av Feds flera räntehöjningar. Det monetära organet säger att Feds åtstramning presenterar ett scenario där sårbara länder kan möta ännu mer ekonomisk avmattning.

Länder i denna kategori inkluderar Brasilien och Sydafrika, två av de starkare ekonomierna inom blocket för redan höjda räntor under det senaste året.

I ett blogginlägg publicerat den 10 januari säger institutionen att effekterna kan bli mer allvarliga på tillväxtmarknader där ekonomier redan lider av "hög offentlig och privat skuldsättning."

IMF tillade:

"Kombinationen av långsammare tillväxt och förhöjda sårbarheter kan skapa negativa återkopplingsslingor för sådana ekonomier."

Det finns också farhågor att banker i svagare ekonomier kan se en svår tid 2022 med tanke på den enorma företagsskulden, med svagare banker och digitala långivare som sannolikt kommer att gå på obestånd.

Det är anmärkningsvärt att tillväxtmarknaderna har tenderat att försvagas närhelst den amerikanska dollarn stärks mot de andra stora globala valutorna. En kvantitativ åtstramning av Fed kan därför se ett betydande hopp i kapitalutflöden och potentiell valutadepreciering i tillväxtekonomier.

Den globala långivaren ser dock att den ekonomiska återhämtningen tar fart senare under året och fortsätter in i 2023. De förutspår dock att pandemiproblem och en snabbare Fed-åtstramningsprocess kan leda till ekonomisk turbulens för de flesta tillväxtmarknader.

Aktier förblir hackiga

Den andra veckan av 2022 handlas de europeiska marknaderna lägre i tidiga affärer på måndagen.

Vi har FTSE 100-index ned 0,1% när vi skrivs. Stoxx 600 är också i rött på 0,17%, medan tyska DAX har fallit 0,2%. Frankrikes CAC 40 är också nere, för närvarande 0,09% lägre.

Medan aktier fortsätter att se nedåttryck, skjuter räntorna i höjden och bidrar till trycket nedåt på riskfyllda marknader. USA:s inflationsdata som förväntas på onsdagen kan öka oroligheterna, enligt en analytiker.

Olja och naturgas stiger, med oljepriserna upp 0,67% och gasen överträffar med +5,4%.

Silverpriserna har stigit med 0,12% till $22,43 per ounce, medan spotguld minskar med 0,05% till $1 796,8 per ounce.

Bitcoin har stigit drygt 1% eftersom investerare ser ut att stärkas över 40 000 dollar.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto