Home > Inbromsande bomarknader försvårar bankers räntenetto enligt Deutsche Bank.

Inbromsande bomarknader försvårar bankers räntenetto enligt Deutsche Bank.

Att den norska samt den svenska bostadsmarknaden bromsar in försvårar för nordiska banker att uppvisa tillväxt i räntenettot.

Det anser Deutsche Bank i en sektoranalys där Nordea och Swedbank båda sänks till sälj.

”Starka bostadsmarknader och den medföljande tillväxten i bostadslån har medfört att inte minst svenska bolåneföretag haft en mycket stark utveckling under de senaste åren”, skriver Deutsche Bank.

Avseende Nordea heter det att banken ”möter ytterligare motvindar från stadiga tapp av marknadsandelar”. Swedbank pekas ut som den nordiska bank som är mest exponerad mot svensk bostadsmarknad och eventuella marginalpress.

Deutsche Bank anser att det är troligast med en mjuklandning för svensk och norsk bostadsmarknad.

”Men det är alltid en risk för en hård landning med en negativ inverkan på generell ekonomi och potentiellt stora negativa andrahandseffekter för ländernas banker”, heter det.

För den norska storbanken DNB upprepas behåll och riktkursen höjs till 156 norska kronor (133).

Vunna marknadsandelar på svensk och norsk bolånemarknad pekas ut som anledningar till Danske Banks positiva vinsttrend. Rekommendationen för aktien sänks till behåll (köp).

För SHB och SEB upprepas behåll med nya riktkurser om 125 (120) respektive 106 (97) kronor. Avseende SEB heter det att det är den av de svenska bankerna som är minst exponerad mot svensk bolånemarknad och i stället mest exponerad mot företagssektorn och därmed skulle gynnas vid ökade företagslånevolymer.

Inbromsande bomarknader försvårar bankers räntenetto enligt Deutsche Bank.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.