Home > Inflation i Euro-området i januari – rekordstigning för Core-data

Inflation i Euro-området i januari – rekordstigning för Core-data

Den europeiska inflationsrapporten i januari släpptes igår. Det var inte överraskande att CPI och Core-CPI inte avvek från förväntningarna och därmed hamnade på 0,9% respektive 1,4%. Denna rapport är dock svår att ignorera av ett flertal anledningar.

En av dem är hur mycket inflationen i Core-segmentet har ökat. En annan är att priserna på livsmedel och tjänster steg betydligt snabbare än övergripande CPI.

Det verkar som att övergripande CPI trycktes högre av de stigande oljepriserna. Priset på råolja steg igår över 62 dollar, och denna höga nivå, som är högre än sedan starten av handelsåret, ligger bakom den höga inflationen. En annan faktor som kan förklara den höga inflationen är den tyska koldioxidskatten. Oavsett om det handlar om höga oljepriset, tysk VAT eller koldioxidskatt är en sak säker – priserna på varor och tjänster vände från nära noll till ECB:s mål att ligga under men nära 2%. Kan ECB behålla inflationen här om externa faktorer inte förändras?

Detaljer från inflationsrapporten i januari 2021 och dess påverkan på euro-paren

Diagrammet ovan har två delar – båda är extremt relevanta för att förstå de utmaningar som EU står inför vad gäller kampen mot inflationen. Inflation är svårt att balansera då lägre inflation, eller deflation, behandlas annorlunda än högre inflation.

En närmare titt på diagrammet visar stora avvikelser över EU. Polen har mest inflation med 3,6% och Grekland har lägst med -2,4%. Observera att alla länder i tabellen inte är en del av Euro-området, så ECB:s politik kan endast appliceras på dessa länder. Till följd av det är Nederländerna det land i Euro-området med högst inflation på 1,6%.

Hur sätter man en penningpolitik i Euro-området för att både bekämpa deflationen i Grekland och samtidigt höja inflationen i Nederländerna? Detta är en av de svåraste utmaningarna för ECB under den kommande perioden.

Euro-paren reagerade inte på denna rapport då den redan var prissatt på marknaden. Glöm inte att de faktiska siffrorna hamnade i enlighet med förväntningarna. Till följd av det förändrades inte EURUSD-paret då marknaden valde att fokusera mer på det kommande talet från Fed:s ordförande, Jerome Powell.

Man kan inte ignorera den stigande inflationen i januari, och vad det innebär för den kommande perioden. ECB måste kalibrera sin kommunikation för att marknaden ska kunna prissätta den stigande inflationen som kan ses på den lägre halvan av bilden ovan.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.