Home > Inflation i Japan – två årtionden av problem för Japans centralbank

Inflation i Japan – två årtionden av problem för Japans centralbank

Alla centralbanker i den utvecklade världen har ett mandat som har att göra med inflationen. Tjänstemän på centralbanker håller med om att en inflation på cirka 2% räcker för att främja ekonomisk tillväxt samtidigt som risken för deflation hålls låg.

Men, alla ekonomier ser inte likadana ut. I vissa delar av världen, som i Japan, spelar demografin en viktig roll då den åldrande befolkningen inte är lika villiga att spendera som den yngre. Till följd av det är Bank of Japan en av de mest proaktiva centralbankerna i världen och använder sig av åtgärder som ses som banbrytande av andra centralbanker.

Den japanska centralbankens åtgärder för att stimulera inflationen

Denna vecka inleddes med att den japanska centralbanken utannonserade sin inflationsnivå. Den steg knappt med 0,1%, efter förväntningar på 0% – i princip låg den stilla på nivåer som ligger farligt nära deflation. Det finns gott om utrymme upp till 2%, och coronavirus-pandemin gör saker och ting värre.

Diagrammet ovan visar den påverkan en lågkonjunktur har på inflationen. En närmare titt på den vänstra sidan av diagrammet visar hur inflationen sjönk under finanskrisen 2008-2009, från över 1% till under -1%.

Mer specifikt såg den japanska centralbanken under ett par år hur inflationen föll från nära sitt mål till en bra bit in i deflationsliknande territorier. Deras försök att få inflationen att närma sig målet förstördes av den globala finanskrisen som inleddes i den amerikanska bostadssektorn.

Sedan dess har den japanska centralbanken gjort allt de har kunnat för att få inflationen att stiga, vilket har påverkat flödena in i och ut ur den lokala ekonomin och japanska yen (JPY). Bara under 2010 köpte de 5 biljoner JPY i tillgångar, år 2011 expanderade de sina kvantitativa lättnader med 5 biljoner JPY genom att köpa japanska statsobligationer (JGB:er) och slutligen inledde de QQE år 2013.

QQE står för både kvalitativa och kvantitativa lättnader, vilket innebär att de expanderade sin penningpolitik med 60-70 biljoner varje år. Men, sju år in i programmet, med aktiv räntekontroll (YCC) sedan 2016, har inflationen inte visat sig överhuvudtaget i Japan.

Den rådande hälsokrisen är ett annat slag mot centralbankens försök att få inflationen att nå målet. Medan den japanska BNP:n inte förväntas påverkas lika mycket som exempelvis den franska eller italienska ligger deras problem i att befolkningen inte är villiga att spendera pengar.

Med andra finns det en läxa att lära sig här för andra centralbanker. Oavsett hur mycket pengar som pumpas in i en ekonomi blir det svårt att nå inflationsmandatet om konsumenterna inte är villiga att spendera pengar.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto