Home > Inflation i Storbritannien och EU, anställningsförändring i Australien

Inflation i Storbritannien och EU, anställningsförändring i Australien

Viktiga ekonomiska uppgifter som kommer att släppas nästa vecka: inflationen i Storbritannien och EU, och Australiens anställningsförändring.

Förra veckan handlade allt om amerikansk ekonomisk statistik – inflation och detaljhandel släpptes förra onsdagen, respektive i fredags. Som många ekonomer förväntade sig nådde inte inflationen i USA en topp än, medan detaljhandeln var besvikande i december.

Den ekonomiska kalendern är ljus i ekonomisk statistik från USA under den kommande veckan. Dessutom är amerikanska banker stängda på måndag då landet firar Martin Luther Kings dag.

Men lätta data från USA betyder inte att den kommande veckan kommer att sakna volatilitet. Så här är tre delar av ekonomisk data att hålla ett öga på: Storbritanniens inflation, EU-inflation och australiensisk arbetslöshet.

Storbritanniens inflation

På onsdag väntas den brittiska inflationen stiga till 5,2% på årsbasis från 5,1% tidigare. Om vi tänker på vad som hände i USA förra veckan är risken att inflationen kommer att överraska uppsidan väsentligt.

Eftersom USA är den största ekonomin i världen, "exporteras" inflationen till sina handelspartner. På onsdagen är valutahandlare därför på utkik eftersom stigande inflation kan få Bank of England att höja räntorna tidigare.

EUs inflation

En dag senare kommer EU:s slutgiltiga KPI-data. Marknaden förväntar sig att rubrikdata är oförändrade under månaden, på 5%, men risken liknar den som diskuterades tidigare.

Kärninflationsdata, som exkluderar priserna på energi, mat, alkohol och tobak, är viktigare för eurohandlare. Detta är ECB:s favoritmått på inflationen och prognosen är att den kommer ut på 2,6% under månaden.

I den här takten ligger den redan över den definition på 2% av prisstabilitet som ECB har. Centralbanken förväntas dock inte höja räntorna från nuvarande nivåer, så mycket högre inflation kan förändra marknadens förväntningar.

Australiens arbetslöshet

För handlare som övervakar den australiensiska ekonomin, ger denna vecka viktiga ekonomiska data – anställningsförändringen och arbetslösheten. Den australiensiska ekonomin förväntas ha skapat 60 000 nya jobb den föregående månaden, och arbetslösheten ses sjunka till 4,5% från tidigare 4,6%.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto