Home > Inflation och vad det är som oroar Fed

Inflation och vad det är som oroar Fed

Fed:s utannonsering på Jackson Hole-konferensen förra torsdagen innebar att inflationen troligtvis kommer stiga, men reaktionen från marknaden har inte varit stor.

Exempelvis har EURUSD, även om det steg över 1,19, inte haft styrkan att fortsätta högre. Istället har amerikanska aktier stigit tack vare det nya ramverket.

Fed lanserar genomsnittligt inflationsmål (AIT)

För många marknadsdeltagare har Fed:s beslut att låta inflationen stiga över målet haft att göra med coronavirus-krisen. Det må vara så att krisen har skyndat på processen, men låg inflation eller utvecklade centralbankers oförmåga att nå målet på 2% är inte något nytt.

ECB inledde exempelvis en granskning av sin egen penningpolitik när Christine Lagarde tog över posten som centralbankschef. Men, detta var år 2019, innan pandemin. ECB sade då att de skulle publicera resultaten ett år senare.

Nu när Fed har anammat genomsnittligt inflationsmål kommer de använda sig av genomsnittliga värden för att nå 2%. Med andra ord kommer vi se en betydligt högre inflation i framtiden som tillsammans med tidigare nivåer skapar ett snitt som ligger på nära 2%. Så om snittet närmar sig målet kan Fed signalera en förändring av sin penningpolitiska position.

Men, Fed kan tvingas att göra detta på grund av saker som ligger utanför deras kontroll. Demografin hjälper inte heller. Ett diagram visar att antalet födslar i USA under de senaste 25 åren korrelerar starkt mellan demografi och amerikansk inflation. Om denna korrelation håller kan de kommande 25 åren se illavarslande ut för en högre inflation. Något måste därmed göras, och Fed gjorde det – de förändrade sitt mandat om prisstabilitet.

Och Fed är inte ensamma. Andra centralbanker har samma problem. Den japanska centralbanken har exempelvis kämpat med inflationen i flera årtionden, och ECB har även dem svårt att nå målet.

Denna åtgärd från Fed kan därmed signalera ett skifte i hur centralbankerna ser på inflation. I slutändan kommer det påverka allas plånböcker.

Är det dags att köpa guld?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto