Home > Inflationen i Storbritannien har stigit med 1,5% de senaste tolv månaderna — fortfarande under BOE:s mål

Inflationen i Storbritannien har stigit med 1,5% de senaste tolv månaderna — fortfarande under BOE:s mål

Trots en stigande inflation ligger CPI i Storbritannien under den brittiska centralbankens (BOE) mål, samtidigt som CIPH steg med 0,7% i april. 

Dagens ekonomiska kalender domineras av inflation. Storbritannien var det första landet att rapportera dessa siffror för april, vilket sen följds av Europa och senare under den nordamerikanska sessionen av Kanada.

Siffrorna från Storbritannien pekade mot en stigande inflation i april. Priserna på varor och tjänster steg med 0,7% i april, vilket får den årliga siffran att stiga mot 1,5%, vilket fortfarande är under BOE:s mål på 2%.

Den brittiska centralbanken har som andra centralbanker i utvecklade länder ett mandat att kontrollera inflationen. De har som mål att inflationen ska ligga på runt 2%, och använder alla tillgängliga verktyg för att uppnå detta mandat. Därför anses den stigande inflationen vara positiv för den brittiska ekonomin.

Trots att den brittiska centralbanken behöll kvantitativa lättnader och en ränta på 0,1% finns det viss press på centralbanken att återgå till normal politik ju mer inflationen närmar sig målet på 2%.

Detaljer från CPI-rapporten i Storbritannien – April 2021

De största bidragande orsakerna till den stigande inflationen kom från priser på vitvaror, motorbränsle och kläder. Å andra sidan drar nöje och kultur ner den övergripande siffran, men bara marginellt.

En intressant tolkning av dagens rapport kommer från CIPH, vilket är konsumentprisindexet där även bostadskostnader ingår. Detta index steg mer än CPI och nådde 1,6% på en årlig basis där transportpriser och hushållsnära tjänster hade den största påverkan på ökningen.

RPI står för Retail Prices Index och är ett index för detaljhandeln. Siffror från detta index släpptes också idag och visade på en ökning på 2,9% efter förväntningar på 2,4% och efter att ha stigit med 1,5% under den föregående månaden. Detta återspeglar de varor och tjänster som köptes för konsumtion av brittiska hushåll.

Det bör observeras att den brittiska ekonomin befann sig i nedstängt läge fram tills nyligen. Dessutom har det brittiska vädret inte hjälpt nöje- och kultur-aktiviteter i april.

Öppningen av den brittiska ekonomin, kombinerat med det förbättrade vädret och en stigande brittisk tjänstesektor antyder att inflationen kan komma att fortsätta stiga under de kommande månaderna. Därmed bör pressen på BOE öka, vilket förklarar den styrka som har kunnat observeras på det brittiska pundet på sistone.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto