Home > Inflationen i Storbritannien når en 10-årig högsta nivå och en ekonom säger att BoE-räntehöjningen kompliceras av Omicron

Inflationen i Storbritannien når en 10-årig högsta nivå och en ekonom säger att BoE-räntehöjningen kompliceras av Omicron

  • Det brittiska konsumentprisindexet (KPI) visades ha hoppat med 5,1% i november, en topp från året innan, från de 4,2% som registrerades i oktober.

  • En ekonom säger att utsikterna tyder på att Bank of England kan behöva agera, även om Omicron-situationen kan komplicera saker och ting.

Storbritanniens inflation steg i höjden med 5,1% under det senaste året till november, upp från oktobers 4,2% och nådde en tioårshögsta, eftersom data visade att konsumenterna har fortsatt att bära bördan av högre priser. Förra veckan visade amerikansk inflationsdata en topp på 6,8% från år till år i november för att nå sin snabbaste takt på nästan fyra decennier.

Uppgifter som släppts av Office for National Statistics visar att inflationen hade ökat i sin snabbaste takt år över år sedan september 2011.

Ökningen är brantare än väntat, och har stigit högre än de 4,7% som uppskattats av ekonomer och slår med mer än dubbelt Bank of Englands mål på 2%.

I november steg inflationen i Storbritannien med 0,7%, vilket var högre än ekonomernas mål på 0,4%, och förväntas ligga över centralbankens mål på 2% under de kommande två åren.

Bank of England räntehöjning komplicerad av Omicron – ekonom

Inflationsavläsningarna kommer inför BoE:s penningpolitiska kommittémöte på torsdag. Som med andra stora centralbanker som Fed och Europeiska centralbanken (ECB), förväntas den brittiska centralbanken lyfta fram sina åtstramande penningpolitiska planer.

MPC överraskade investerare när de beslutade att hålla räntorna på rekordlåga 0,1% i november. Även om marknaden kan vara mer angelägen om ett beslut från centralbanken, kan oro kring en ny Covid-19-stam spela mot en höjning före Q1.

Enligt Resolution Foundations seniorekonom Jack Leslie, kan detta vara utsikterna givet att priserna stiger snabbare än lönerna, och viruset ökar bara pressen på konsumenterna.

Ytterligare en stor ökning i den senaste inflationsstatistiken – den årliga KPIH-inflationen steg till 4,6% (den högsta nivån sedan 2008) och KPI-inflationen nådde 5,1%. Detta [plus] den låga arbetslösheten tyder definitivt på en räntehöjning av Bank of England, men Omicron komplicerar saker mycket ”, konstaterade han.

Leslie säger att med Omicrons ekonomiska kostnader "redan klara", är vad politiker behöver göra att hitta sätt att skydda sig mot ytterligare inflationsutlöst smärta.

https://twitter.com/jackhleslie/status/1471026940299595782

ONS-data visar att konsumenter betalade mer under den senaste månaden på väg in i helgdagsperioden jämfört med november 2020. Priserna var högre inom stora sektorer av ekonomin, inklusive resor, energi, mat, kläder och hushållstjänster.

På marknaderna kan tisdagens neddragning få ny fart om veckan slutar med en negativ ton till följd av viktiga beslut av Fed, BoE och ECB.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto