Home > Inflationen i USA stiger, men Core-segmentet följer inte

Inflationen i USA stiger, men Core-segmentet följer inte

Inflationsrapporten för februari släpptes igår. CPI (konsumtionsprisindex) steg med 0,3% för månaden och hamnade på 1,7% i februari. Medan denna ökning var väntad och bekräftar det de senaste ökningarna i inflationsförväntningar kom det en överraskning från Core-CPI.

Core-inflationen räknar inte med volatila priser som energipriser och transport. Detta segment minskade i februari med -0,1%, och hamnade på 1,3% för månaden. För traders är detta lite av ett mysterium då core-inflationen är Fed:s huvudsakliga sätt att mäta inflation. Om Core-inflationen inte stiger, hur lång tid tar det då tills Fed ser inflationen som tillräckligt hög för att höja räntorna under sitt nya mandat, genomsnittligt inflationsmål (AIT)?

Detaljer från CPI-rapporten i USA, februari 2021

Eftersom inflation är en del av varje centralbanks mandat är detta en viktig del av marknadens volatilitet. Inflationen spelar en viktig roll för valutamarknadens volatilitet, då högre ränta leder till skarpa rörelser i valutaparens växlingskurs.

Dippen i Core-inflation överraskade marknaden. Medan vi inte såg en skarp rörelse för den amerikanska dollarn var förväntningarna att Core-datan skulle stiga. Men det gjorde den inte.

Jämfört med föregående månader drevs Core-inflationen ned av varupriser. Priserna på Core-varor låg nere under februari, och föll med mer än på 12 månader. Core-tjänster å andra sidan steg med 0,2%. Detta är små detaljer i rapporten, men poängen är att inflationen inte stiger lika snabbt som många hade trott, vilket leder till ökad optimism angående påverkan från det nya finansiella stödet.

USA:s svar ur ett finansiellt perspektiv på hälsokrisen har överstigit allt annat som vi har sett i världen. Det finns därmed naturligtvis en oro om att det utfärdas för mycket dollar och att USA försöker skriva ner sin egen valuta för att bli mer konkurrenskraftig. USA är även en nettoutlånare, så man kan enkelt välja att betala av sin skuld genom att trycka mer av sin egen valuta.

Det första tecknet på ett sådant scenario bör komma från den månatliga inflationsrapporten. Hittills har vi inget att oroa oss för, men varje månad från och med nu kommer traders och investerare hålla ett öga på Core-inflationen och ifall den stiger över 2%. Efter det börjar vi tänka på genomsnittlig inflation. Om bara Fed hade kunnat berätta för marknaden hur tidsperioden ser ut för deras nya AIT-mandat.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto