Home > Inflationen kommer – vad innebär det för valutahandlare?

Inflationen kommer – vad innebär det för valutahandlare?

En av de paradoxer som har skapats av pandemin är den låga nivån inflationsnivån, trots stora ingripanden från centralbanker och regeringar. Inflation är en del av alla moderna centralbankers mandat men har hittills inte visat sig i ekonomin, vilket återigen bevisar att det är en stor skillnad mellan ekonomisk teori och verkligheten.

I teorin kan centralbanker skapa inflation genom att trycka pengar. Eftersom en centralbank agerar som regeringens bank har den förmågan att skapa obegränsat mycket pengar. Hemligheten är att hitta rätt balans mellan ekonomisk tillväxt och penningmängd (mängden pengar i ekonomin), så att inflationen är konstant och nära målet. Ekonomisk konsensus säger att hållbar ekonomisk tillväxt kan uppnås genom måttliga inflationsnivåer – under men nära 2% för de flesta centralbankerna i världen.

Fed förväntar sig högre inflation

Det senaste Fed-mötet förra året avslöjade att Fed förväntar sig att inflationen ska stiga över målet fram tills 2023. Medan detta kan framstå som långt in i framtiden är nyckeln här hur mycket Fed kommer låta inflationen stiga.

Skiftet mot genomsnittligt inflationsmål (AIT) var ett av de djärvaste dragen någonsin av Fed. Detta representerar även något okänt för marknaderna vad gäller dollarns reaktion.

Kommer dollarn försvagas?

Inte nödvändigtvis. Högre inflation leder till en svagare valuta, men det finns även en fråga om ett riktmärke. Valutamarknaden består av valutapar som återspeglar värdet av en valuta jämfört med en annan. Om inflationen leder till en svagare valuta innebär det att andra valutor måste bli starkare mot dollarn.

Alla centralbanker i världen har dock reagerat på ett liknande sätt som Fed. De tryckte pengar och använde sig av kvantitativa lättnader. Med andra ord återspeglar ett valutapar skillnaden mellan inflationsförväntningarna av de två involverade länderna (regionerna). Med andra ord – om inflationen i USA stiger till 3% medan den i Storbritannien stiger till 5% – vad blir då riktningen för GBPUSD-paret?

För att summera håller alla med om att inflationen är på väg, men det är fortfarande inte säkert hur detta kommer påverka valutamarknaden. Högre inflation leder inte till en svagare valuta om inflationen stiger överallt i världen.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto