Home > Inför Fingerprints kapitalmarknadsdag på torsdag.

Inför Fingerprints kapitalmarknadsdag på torsdag.

De utlovade utsikterna för 2017 står i fokus när Fingerprint Cards håller kapitalmarknadsdag på torsdagen.

I vanlig ordning går analytikernas bedömningar isär kring prognoserna och hur dessa kommer att tas emot på aktiemarknaden, inte minst mot bakgrund av att kursen backat med drygt 40 procent sedan förra kapitalmarknadsdagen.

Handelsbanken, som har en köprekommendation på FPC, tror att kapitalmarknadsdagen kan komma att utgöra starten på en positiv kurstrend.

”Mittpunkten i intäktsprognosen för 2017 kommer sannolikt att ligga över konsensus”, skriver Handelsbanken i en analys.

Handelsbanken tror att FPC lämnar en prognos för 2017 om intäkter på 8,5-9,0 miljarder kronor och en rörelsemarginal på över 37 procent. Banken flaggar också för att prognosen för 2016 kan komma att justeras upp, tack vare positiva valutaeffekter.

Carnegie, som däremot har en säljrekommendation på aktien, tror att bolagets försäljningsprognos kommer att komma i form av ett relativt brett intervall, 7,5 till 9,5 miljarder kronor. Banken spår vidare att FPC guidar för en bruttomarginal i häradet 40-45 procent och en rörelsemarginal på över 35 procent för nästa år.

”Eftersom konsensus räknar med 9 miljarder kronor och ett ebit-resultat på 3,4 miljarder kronor under 2017 tror vi att guidningen kan komma att bli en besvikelse”, skriver Carnegie i en analys inför kapitalmarknadsdagen.

I vilket form FPC:s finansiella vägledning (guidning) exakt kommer i har bolaget inte sagt, men vid kapitalmarknadsdagen för ett år sedan bestod prognosen för 2016 av kommentarer kring försäljningen, rörelsemarginalen och marknadsandelen.

Enligt SME Direkts konsensus, som är sammanställt den 1 november, ligger analytikernas snittestimat gällande försäljning på 8,56 miljarder kronor 2017. Spannet i prognoserna är dock stort och sträcker sig mellan 5,5 och 11,7 miljarder kronor.

Vidare räknar analytikerna med att marginalerna 2017 sjunker från 2016 års nivåer och snittestimatet för bruttomarginalen ligger på 44,8 procent och för rörelsemarginalen på 36,3 procent nästa år.

En tuffare konkurrenssituation ligger i korten för nästa år och just bedömningar hur stor Fingerprints marknadsandel blir är en faktor som gör stor skillnad i de olika analytikerestimaten. Generellt är dock förväntningarna att marknadsandelen ska krympa, från Fingerprint Cards prognos för 2016 om en andel i mitten av intervallet 50-70 procent av marknaden (exklusive Apple).

”Om vi antar en minskning i marknadsandelen på omkring 5 procentenheter och att den nuvarande USD/SEK-kursen råder, pekar det mot en intäktsprognos för 2017 i intervallet 8,5-9,0 miljarder kronor”, skriver Nordea i en kommentar.

Nordea, som har sälj på FPC-aktien, påpekar i samma veva att Fingerprint Cards beroende av den kinesiska smartphonetillverkaren Huawei utgör en risk 2017:

”FPC kanske nu förväntar sig en större nedgång i marknadsandelen än vad vi för närvarande räknar med.”

ABG Sundal Collier, som också rekommenderar sälj, tror på en mer dramatisk nedgång i marknadsandelen; från omkring 55 procent under 2016 till cirka 36 procent under 2017.

Den nuvarande aktiekursen har tagit en överdriven hänsyn till den ökande konkurrensen, menar å sin sida Pareto Securities som har en köprekommendation. Pareto beskriver förhållandet mellan risk och potential (risk/reward) som attraktivt för FPC-aktien inför kapitalmarknadsdagen.

Blickar man bortom 2017 väntas Fingerprint Cards också kommentera sina finansiella mål för perioden 2016-2018 om en genomsnittlig årlig intäktstillväxt på cirka 60 procent och en rörelsemarginal på minst 35 procent.

Naturligtvis riktas också stort intresse mot vd:n Christian Fredrikson syn på strategin och bolagets väg in i segmenten bortom smarta telefoner.

”Utöver guidningen, kommer bolaget sannolikt att fokusera på sin strategi avseende sensorutveckling för smartphones, som ”under-glas-lösningar”, samt nya vertikaler som smarta kort, fordonsindustrin och IoT”, skriver Pareto.

Fingerprint Cards publicerar ett pressmeddelande klockan 7.00 på torsdagen den 8 december och presentationerna hålls klockan 13.00-17.00.

Inför Fingerprints kapitalmarknadsdag på torsdag.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto