Home > Inför H&M-rapport, fokus på bruttomarginal och FSG

Inför H&M-rapport, fokus på bruttomarginal och FSG

H&M (Veckodiagram)
H&M (Veckodiagram)

H&M:s rapport släpps på torsdagen 27 september klockan 8.00, följd av en presskonferens klockan 9.30. Rapporter presenteras i kölvattnet av en svag försäljning i augusti som också utgjorde den sista månaden i bolagets tredje kvartal. Den jämförbara försäljningsutvecklingen i augusti avvek rejält från marknadens förväntningar och för hela det tredje kvartalet summeras den till oförändrad.

”Det som är extra viktigt i den här rapporten är försäljningssiffran för september. H&M har hållit en ganska stark försäljningstrend hittills i år, men sedan blev augusti väldigt svag och det är lite oroväckande. Förhoppningsvis kan septembersiffran visa att augusti bara var ett undantag”, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Om H&M följer traditionen kommer bolaget att redovisa försäljningen för stora delar av september. Enligt SME Direkts sammanställning räknar analytikerna med en ökning på 13,7 procent totalt och på 4,1 procent i jämförbara butiker.

Här finns dock anledning att vara vaksam eftersom den period H&M väntas redovisa bara täcker delar av september. Därmed omfattar den inte den positiva kalendereffekt (en extra helg) som väntas för hela månaden och som också bör ingå i SME:s estimat. Med andra ord kan den rapporterade jämförbara siffran komma att avvika negativt mot konsensus mer än vad den slutliga månadssiffran gör.

Société Générale pekar på just detta i en analys inför rapporten och konstaterar att skillnaden kan bli kring 2 procentenheter.

Med en svag augustiförsäljning följer farhågor om ett för stort utgående lager och därmed ett större reabehov som ett brev på posten. Inte just för augusti men i september och därmed en ökad risk för bruttomarginalpress i H&M:s fjärde kvartal, resonerar SEB Enskilda i en införkommentar.

Bruttomarginalen för det tredje kvartalet väntas stiga till 59,1 procent, enligt SME, jämfört med 58,6 procent motsvarande period i fjol. Analytikernas estimat spänner här mellan 58,4 och 59,9 procent.

”Bruttomarginalen kommer att möta lite motstånd från valutor men det kommer att hjälpas upp av ett lägre bomullspris och nettoeffekten ska vara positiv när man slår ihop det”, säger en analytiker.

I samband med rapporten väntas H&M adressera några ytterligare frågor utöver själva kvartalsresultatet. Sedan tidigare är det känt att en ny fristående butikskedja planeras med start 2013 (& Other Stories) och H&M har dessutom talat om planer på att bredda H&M-butikerna med nya koncept och nya produktkategorier.

”Vi kommer att säga mer när vi presenterar det tredje kvartalet när det gäller & Other Stories och en breddning av H&M-utbudet”, uppgav vd Karl-Johan Persson i samband med att det andra kvartalet presenterades.

Sjösättningen av H&M:s onlineförsäljning i USA närmar sig också. Steget är viktigt av många skäl, dels för att den amerikanska onlinehandeln omsätter enorma summor, dels för att det finns en förhoppning om att H&M ska öka tempot i sin övriga onlineutrullning när USA väl är på plats.

H&M har tidigare skjutit på lanseringen, som ett tag var planerad till våren 2012. Den officiella versionen är sedan en tid hösten 2012, men enligt uppgifter till Direkt har bolaget preciserat att något kan komma att ske redan under september, där de återstående dagarna nu börjar bli lätträknade. Hur det nu än förhåller sig så lär H&M ta upp frågan på torsdag.

Även butiksexpansionsmålet för innevarande verksamhetsår är satt i visst fokus, i alla fall av Nordea Equity Research som i en kommentar inför rapporten tror att H&M kan mäkta med fler butiker än tidigare planerat. Målet, hittills, är cirka 275 nya butiker netto och enligt Nordea finns det ”en god chans” att detta höjs till 300. Resultatmässigt väntas H&M bjuda på ett rörelseresultat i det tredje kvartalet på 5.197 miljoner kronor (4.707), enligt SME:s sammanställning av 24 analytikers estimat.

Av: Tradingportalen/Direkt

 

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.