Home > Inför SKF-rapport – allt ljus på utsikterna

Inför SKF-rapport – allt ljus på utsikterna

När kullagerbolaget SKF på tisdag som brukligt är först ut av de större verkstadsaktörerna i rapportperioden står utsikterna mer än vanligt i fokus, att döma av analytikerkommentarer.

”Outlooken är mer viktigt än någonsin givet bra makrosiffror på sistone, en bild bolaget inte riktigt har bekräftat än så länge”, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt, mot bakgrund av bland annat starka PMI-siffror i såväl Sverige som internationellt under september. Samtidigt skruvade IMF ned sin tillväxtprognos för tillväxtländer i sin höstprognos.

Vid halvårsrapporten bedömde SKF att efterfrågan skulle öka under det tredje kvartalet jämfört med fjolårets tredje kvartal, något som avspeglas i att SKF:s volymer spås öka: enligt SME Direkts konsensus väntas en volymtillväxt på 3,6 procent, vilket i så fall skulle vara första gången på två år detta sker. Utsikterna upprepades vid kapitalmarknadsdagen den 3 september, med brasklappen att september är avgörande för det tredje kvartalet – en månad som av rapporterade PMI alltså tycks ha fallit väl ut.

SKF rapporterar parallellt med sina årsvisa utsikter hur efterfrågan bedöms utvecklas från kvartal till kvartal, och här får man gå tillbaka sex kvartal för att hitta senast SKF trodde på uppgångar.

Huruvida så lär ske även på tisdag är den stora frågan.

”Jag hoppas de vrider upp sin pil igen inför kvartalet, men jag är inte helt säker på att så kommer att ske”, säger en analytiker.

Han får medhåll av en annan, som pekar på att ökad optimism för Europa visserligen ligger i korten, men att tillväxtmarknaderna tycks bromsa in, och
därför spår en ”flat outlook”.

Övrigt:

* En analytiker, som ligger över SME Direkts konsensus, pekar på styrkebesked vid Scanias och Daimlers kapitalmarknadsdagar som tecken på att SKF:s lastbilsverksamhet bör ha gått mycket bra under kvartalet. Dessutom sade SKF under sin kapitalmarknadsdag att eftermarknadsverksamheten inom fordonsdelen går bra.

* Acceptperioden för förvärvet av börsnoterade amerikanska konkurrenten Kaydon går ut vid midnatt amerikansk östkusttid samma dag som rapporten, men betraktas som klar av en analytiker som Direkt talat med.

Rapporten släpps tisdag 15 oktober klockan 12, med presentation en timme därefter.

SKF
SKF

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto