Home > Inga förändringar från Nya Zeelands centralbank

Inga förändringar från Nya Zeelands centralbank

Nya Zeelands centralbank (RBNZ) gav sitt penningpolitiska utlåtande idag. De beslutade att fortsätta med sitt program för kvantitativa lättnader (LSAP – Large Scale Asset Purchase Programme), och kommer fortsätta hålla räntan på 0,25%.

Nya Zeeland har varit ett av få ställen i världen där pandemin kontrollerades relativt framgångsrikt. De ledde med exempel och visade för andra utvecklade länder hur det kan göras.

Dock krävde nya COVID-19-fall att landet stängde ned, framförallt i Auckland, vilket hade stora konsekvenser för den ekonomiska aktiviteten. Till följd av det behöll RBNZ sin penningpolitik lättad, och det kommer de troligtvis göra så länge det behövs för ekonomin att komma på fötterna igen.

Prognosen för inflation och sysselsättning fortsatt låg

RBNZ överväger både sysselsättning och inflation när de beslutar om sin penningpolitik. Med andra ord behöver centralbanken se anmärkningsvärda förbättringar inom båda dessa områden innan de agerar. Hittills ligger både inflationen och sysselsättningen under nivåerna innan pandemin, och prognosen är fortsatt dyster.

Den nya zeeländska ekonomin är relativt unik. Landet är känt för att ha fler får än människor, och landet är den främsta exportören av mejeriprodukter till Kina och får-relaterade produkter till Mellanöstern (dvs. kött).

Dess närhet till Australien innebär att dess valuta, den nya zeeländska dollarn (NZD) förflyttar sig i snäv korrelation med den australiska dollarn. Faktum är att AUDNZD är ett av de par som har rört sig mer eller mindre i korrelation i flera år nu då det aldrig överstiger 10% över eller under innan marknaden korrigerar sig.

NZD gick ned inför dagens beslut från RBNZ. Sedan handelsveckan inleddes för två dagar sedan har NZDUSD gått ned från 0,68 till 0,66, men detta kan mycket väl bero på den riskaversion som vi sett på den amerikanska aktiemarknaden. Dollarns vändning uppåt förklarar sådana skarpa vändningar inför en centralbanks beslut.

Om vi återgår till RBNZ är en av de mest intressanta aspekterna att bostadsmarknaden har blivit starkare. Priserna har även stigit under de senaste månaderna, vilket stod i kontrast till vad centralbanken förväntade sig. Hoppet är att den starkare bostadsmarknaden kan hjälpa ekonomin att återhämta sig. Å andra sidan kan det bara vara en anomali då befolkningen drog nytta av de lägre räntenivåerna.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto