Home > Inga förändringar från RBA idag

Inga förändringar från RBA idag

Australiens centralbank (RBA) avslutade sitt penningpolitiska möte idag. Mötet innebar inga nyheter för marknaden, vilket ligger i linje med förväntningarna.

RBA har redan levererat fler lättnader i november, så förväntningarna var att de inte skulle leverera något nytt idag utan istället lämna detta åt ECB och Fed. Detta kan ha varit deras plan, men den australiska dollarns (AUD) styrka är inte något RBA uppskattar.

Varje gång en centralbank levererar ett penningpolitiskt utlåtande är det viktigt för valutahandlare att lyssna. Det kanske inte kommer något nytt från utlåtandet, men det finns alltid något nytt som marknaden kan tolka på olika sätt.

Guld och AUD

En av de mest intressanta avvikelserna under årets andra hälft har varit relationen mellan guld och den amerikanska dollarn. Korrelationen mellan dessa är att högre XAUUSD (guld mot dollar) och lägre USD representerar skydd mot inflation. Under de senaste månaderna har dock marknaderna avvikit – guldet föll från över 2 000 dollar medan USD fortsätter att försvagas mot andra fiatvalutor i den utvecklade världen.

För RBA är detta ett problem. AUD har varit en av de starkaste valutorna hittills i år. Då guldet och andra råvaror har avancerat samtidigt har viss press tagits bort från AUD:s styrka. Australien är en stor guldproducent, och har en enorm gruvindustri, och deras råvarors priser spelar en viktig roll i RBA:s penningpolitiska beslut.

Ju mer denna korrelation avviker desto mer obekvämt blir det för RBA att ha en så stark valuta. December är redan här, och det kan vara så att de kort de hade i rockärmen redan är spelade.

Därför lämnade RBA sin penningpolitik oförändrad – 10 baspunkter för räntan (effektiv lägre gräns) och oförändrade parametrar för deras Term Funding Facility. Medan sysselsättningen var stark i oktober finns det en oro att lönetrycket kommer fortsätta ligga lågt under de kommande åren.

Till följd av det har AUD-paren behandlat detta beslut som ett icke-event. Detta ligger i linje med andra ekonomiska händelser och beslut från centralbanker i december, utöver NFP nästa fredag, samt beslut från ECB och Fed. Detta är anledningen till varför traders bevakar marknaderna noga veckorna innan jul och nyår.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto