Home > Inga förändringar från SNB i december

Inga förändringar från SNB i december

Den schweiziska centralbanken (SNB) utannonserade sitt penningpolitiska beslut och ekonomiska utlåtande igår. Som vanligt för lyssnar marknaden när SNB talar.

Till skillnad från andra centralbanker sätter SNB sin penningpolitik en gång i kvartalet, inte varje månad som exempelvis den australiska centralbanken, europeiska centralbanken eller amerikanska centralbanken. Av denna anledning måste de som är intresserade av vad som händer med deras valuta (CHF) ha SNB:s utlåtande och officiella position i åtanke.

Medan inga förändringar förväntas ske under detta möte har ribban höjts efter de två händelser som skedde efter deras förra möte. Först blev CHF starkare över hela valutamarknaden och steg mot i princip alla andra fiat-valutor under 2020. För det andra har det amerikanska finansdepartementet inkluderat SNB på sin lista över valutamanipulatörer.

Vad gjorde SNB under decembermötet?

Centralbanken förändrade inte sin penningpolitik utan lät räntat ligga på -0,75%. Med andra ord bibehöll de en expansionsinriktad penningpolitik.

De anmärkte även budskapet från det amerikanska finansdepartementet, men menade ändå att de skulle ingripa ännu starkare på den valutamarknaden. Detta är ett logiskt och rimligt svar, med tanke på att Trumps administration är på väg ut, och i och med det även finansministern. Janet Yellen, före detta ordförande på Fed, kommer bli ny finansminister.

En annan intressant sak SNB utannonserade var att de kommer expandera kriterierna för exkludering på sina investeringar. Mer specifikt är SNB mer än bara en centralbank. De fungerar mer som en hedgefond med investeringar över hela världen, och med aktier listade på landets aktiebörs. I och med gårdagens utannonsering kommer SNB exkludera alla företag som är aktiva inom kolindustrin från sina portföljer. Detta är ett starkt budskap mot miljömedvetna investerare, och en väg som andra centralbanker antagligen kommer följa.

När det kommer till den starka valutan kan man inte låta bli att undra vad som hade hänt med CHF om inte SNB hade ingripit för att sakta ned dess värdeökning. Detta är en centralbank som har den lästa räntan i världen (-0,75%) och måste ändå ingripa för att lugna ned valutans styrka.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto