Home > Ingen brådska för Bank of England att sänka räntor, mer belägg behövs.

Ingen brådska för Bank of England att sänka räntor, mer belägg behövs.

Det finns ingen brådska för Bank of England att komma med nya stimulanser efter att britterna röstat för att lämna EU. Marknadsturbulensen har lugnat ned sig, konsumenterna behåller lugnet och det var en rätt solid tillväxt före folkomröstningen.

Det skriver Kristin Forbes, ledamot i Bank of Englands policykommitté, i en debattartikel i The Telegraph, enligt Bloomberg News.

”Givet den betydande osäkerheten och sannolikheten för att tillväxten bromsar in, finns det bra argument för att lätta på penningpolitiken och stötta efterfrågan. Men tills mer hårddata är tillgängliga tror jag att det är bra att behålla lugnet och avvakta”, skriver hon.

Hon skriver att osäkerheten efter folkomröstningen kan få företag att skjuta på anställningar och investeringar, och fastighetsmarknaden kommer att ta stryk. Vidare kommer Storbritanniens potentiella BNP troligen att sjunka och högre handelshinder kommer att höja priserna och göra det svårare för att konkurrera internationellt.

”Men många av dessa effekter kommer att visa sig långsamt – och deras storlek kommer att bero på vilka nya avtal som förhandlas fram. Vissa företag kan också gynnas – som exportföretag som gynnas av pundförsvagningen”, skriver Kristin Forbes och tillägger att BOE har ett antal instrument med vilka de kan svara, ”med våra verktyg är inte obegränsade”.

Hon skriver vidare att ekonomin redan fått stimulans av lägre marknadsräntor, ett svagare pund och lättnaderna av bankernas kapitalkrav. Hon anser vidare att BOE står inför en avvägning mellan att stödja efterfrågan och inflationsmålet, där nya stimulanser kan försvaga pundet och höja pristrycket.

”Givet bristen på hårddata är det omöjligt att veta storleken på dessa olika effekter. Enligt mig kan vi vänta med att använda dessa verktyg tills vi bättre förstår effekterna av folkomröstningen, den optimala storleken på stimulanser och hur vi bäst använder dessa verktyg för att de ska vara mest effektiva och bieffekterna ska minimeras”, skriver Kristin Forbes.

GBPUSD (dagsdiagram)

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto