Home > Ingen budgetlösning, ökat fokus på samtalen i senaten

Ingen budgetlösning, ökat fokus på samtalen i senaten

Samtalen mellan Vita Huset och republikanerna i representanthuset har brutit samman och fokus skiftar mot senaten inför deadline den 17 oktober, då USA enligt administrationen slår i skuldtaket.

Det rapporterar Financial Times och Wall Street Journal på söndagen.

John Boehner, republikansk talman i representanthuset, sade till egna ledamöter på lördagen att samtalen gått i stå efter att Vita Huset avvisat hans initiala förslag om att erbjuda en skuldtakshöjning på sex veckor och nya budgetsamtal för att åter öppna den statliga verksamheten.

”Senatens republikaner måste stå starka och kämpa”, sade Eric Cantor, republikansk majoritetsledare i representanthuset.

Representanthuset kommer återuppta sitt arbete på måndagen.

I senaten har demokraterna avvisat ett kompromissförslag från Susan Collins (republikan) och Joe Manchin (demokrat) då det ansågs göra alltför stora eftergifter.

Demokraterna misslyckades samtidigt på lördagen att i senaten rösta igenom ett förslag som skulle ha höjt skuldtaket till och med 2014. Förslaget fick 53 röster för och 45 emot, men det hade krävts 60 ja-röster för att godkänna förslaget, som inte innehöll några tillägg eller villkor.

Samtidigt har ledande demokrater och republikaner i senaten återupptagit förhandlingar på lördagen, för att lösa frågan om skuldtaket.

Samtalen mellan majoritetsledaren Harry Reid (demokrat) och minoritetsledaren Mitch McConnell (republikan) var det första ansikte mot ansikte sedan den statliga verksamheten stängde den 1 oktober, och visade på en förändrad dynamik i kongressen, med ökat fokus på senaten.

”Detta bör ses som något mycket positivt, även om vi inte har åstadkommit något ännu och har en lång väg att gå innan något sådan kan ske”, sade Harry Reid på lördagen.

Senatens ledare gav ingen tidsram för en lösning men sade att de var fullt medvetna om att frågan om skuldtaket kan oroa investerare när marknaderna åter öppnar på måndagen.

”Detta är att leka med elden. Jag är orolig för att när marknaderna i USA öppnar på måndagen så kommer aktiemarknaderna att gå ner” och räntorna stiga, sade senatorn Charles Schumer (demokrat) på lördagen enligt Bloomberg News.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto