Home > Ingen förändring från Kanadas centralbank

Ingen förändring från Kanadas centralbank

Kanadas centralbank (BOC) levererade sin penningpolitiska rapport igår. De valde att inte förändra räntan, som ligger på 0,25%, vilket bokstavligt talat är centralbankens lägre gräns.

Den kanadensiska dollarn (CAD) sjönk med cirka 100 pip igår, men denna nedgång kan inte tillskrivas centralbankens räntebeslut. Istället är det oljepriset som driver CAD-priset, och det kommer fortsätta ara det så länge som BOC håller räntan nära noll.

Oljepriset driver händelserna på CAD-paren

Oljepriset har upplevt en av sina största vändningar sedan det sjönk till negativa territorier. I april i år hade terminskontrakt i maj inga köpare. Då många av Europas ekonomier var nedstängda och den ekonomiska aktiviteten i USA följde samma väg sjönk efterfrågan på olja i botten.

Plötsligt möttes producenter av ovanliga förhållanden då de hade för mycket olja och inget sätt att förvara den på. Till följd av det sjönk WTI-priset i maj till under noll, och hamnade till slut på -40 dollar.

Det är inte många mäklare som visar denna nivå på sina diagram, men de som hade modet att köpa olja och satt på den till idag har antagligen tjänat mer än vad de någonsin kommer göra igen. Priset på olja steg till hela 43 dollar (denna gång positivt), vilket satte igång en massiv ökning för CAD, som många anser vara en råvaruvaluta.

Priset på olja och CAD har alltid rört sig i en snäv korrelation. Detta är specifikt sant när centralbankens ränta inte lockar till sig långsiktiga investerare, vilket är fallet idag.

Kanada har en energiintensiv ekonomi, och högre oljepriser leder till högre CAD. Det som skedde efter centralbankens räntebeslut igår var troligtvis därför mest en reaktion på oljepriset snarare än budskapet från BOC.

Centralbankens ordförande, Macklem, höll sitt tal idag. Fyra timmar efter ECB:s presskonferens startade pratade BOC:s Macklem om pandemins påverkan på ekonomin. CAD-traders bör hålla utkik efter antydningar om förändringar i penningpolitiken.

Det är vanligt att centralbanker använder händelser mellan två möten för att bättre kommunicera sina avsikter, då marknaden tenderar att distraheras. Därför är det inte mycket volatilitet på CAD-paren just nu.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto