Home > Ingen räntekontroll (YCC) av Fed – ännu

Ingen räntekontroll (YCC) av Fed – ännu

Sent under gårdagens nordamerikanska session skapade rapporten från FOMC-mötet ingen direkt volatilitet på marknaden. Bristen på intresse från marknaden har dock antagligen att göra med att folk förbereder sig inför helgen, då många amerikaner förbereder sig inför den 4:e juli.

Även Kanada hade helgdag och många banker och företag tog en långhelg. Med tanke på att London stängde samtidigt som protokollet släpptes gick de obemärkt förbi.

Forward Guidance föredras fortfarande av Fed

Trots bristande intresse av Fed:s protokoll visade detta protokoll att Fed inte överväger räntekontroll ännu, vilket många marknadsdeltagare hade trott. Många trodde att Fed skulle följa den japanska centralbankens fotspår och ingripa både kortsiktigt och långsiktigt för att skapa tillmötesgående villkor.

Med tanke på att den federala räntan redan ligger lågt, och med tanke på de pågående kvantitativa lättnaderna, verkade detta vara det nästa steget för de flesta stora centralbankerna i världen. Detta är framförallt sant med tanke på att Fed hade uteslutit möjligheten om negativ ränta i USA.

Den kanske viktigaste delen av gårdagens protokoll var, även om det inte var något nytt, att Fed avser att bibehålla sin nuvarande tillmötesgående finansiella stans i många år framöver. Detta är viktigt av ett par anledningar.

Först och främst hoppades många att ekonomin skulle få en V-formad återhämtning i början av coronavirus-krisen – med andra ord en stark vändning som skulle låta ekonomierna fortsätta från den position de befann sig i innan pandemin. I sådant fall hade det inte funnits behov av att behålla en tillmötesgående penningpolitik utan istället skulle då penningpolitiken återvända till hur den var innan pandemin.

För det andra indikerar Fed:s Forward Guidance nu i juni att de är redo att fortsätta med denna penningpolitik i flera år. Detta innebär att lågkonjunkturen är här för att stanna. En sak som är ännu viktigare är att detta antagligen även kommer hända i andra ekonomier. Med andra ord befinner vi oss i en global lågkonjunktur, och vägen ut ur den är både mer komplicerad och längre än vad många från början trott.

För att summera är Fed redo att göra mer om det behövs, men de är inte redo för räntekontroll (YCC). Åtminstone inte ännu.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.