Home > Ingen V-formad återhämtning i närmsta framtiden

Ingen V-formad återhämtning i närmsta framtiden

Ekonomierna i den utvecklade världen börjar allt mer öppna upp, och den stora frågan som kvarstår är hur lång tid det kommer ta innan vi återvänder till samma nivå som innan krisen.

Hittills pekar allt mot en annan slags återhämtning än en V-formad återhämtning. Enligt en undersökning från CBS ser vi vad folk tycker och hur det nya normala kan se ut. Det är inte sannolikt för restauranger att komma tillbaka till samma nivå som innan krisen, eller för flygbolagen att se lika många kunder som innan. Mest sannolikt är att alla liknande företag kommer få problem att överleva i det vi kallar det nya normala.

Enligt Chamber of Commerce i USA kan 40% av alla amerikanska företag stängas ned permanent under de kommande sex månaderna på grund av viruset. Detta problem blir ännu värre när man tar i åtanke att dessa företag anställer över 47% av alla arbetsföra människor i USA. Plötsligt riskerar 19% av alla amerikanska arbetare att bli av med jobbet.

Jobbdata i fokus

En V-formad återhämtning antyder att det skulle ske en plötslig återhämtning till de nivåer vi hade innan krisen. Med tanke på att det ekonomiska landskapet har förändrats på ett drastiskt vis finns det bara ett sätt för ekonomiskt aktivitet att återvända, och det är om nya företag kan ersätta de företag som gått under.

Om vi tar restaurangbranschen som exempel finns det en skarp kontrast mellan potentiella uppsägningar och anställningar av matleveranstjänster. Även om livsmedelsbranschen ansvarar för att skapa många nya jobb handlar det om flera miljoner uppsägningar i restaurangbranschen, vilket på ett signifikant sätt överstiger nya jobb som skapas i sektorn.

Fredagens jobbdata kommer ge mer information. Investerare har chansen att dyka ned i datan och se exakt vilken skada som skett på den amerikanska jobbmarknaden. Om vi tittar på arbetslösheten under de senaste sex veckorna har den amerikanska ekonomin förlorat över fem miljoner jobb. Dessutom blir det varje vecka fler som anmäler sig som arbetslösa.

På grund av påverkan på den globala ekonomin till följd av Coronavirus-krisen ser vi liknande i flera länder. Vissa länder, som exempelvis Sverige, valde att inte stänga ner ekonomin, medan andra, som Italien, stängde ned landet fullständigt. Ändå ser vi liknande ekonomisk nedgång, vilket säger en hel del om lokala ekonomiers brist på självständighet och den roll som globaliseringen spelar för ekonomiskt tillväxt.

Både den amerikanska centralbanken och ECB pratade förra veckan om det nya normala efter Coronavirus-krisen. Om detta nya normala definieras av en hög arbetslöshet kan vi förvänta oss en haltande ekonomi flera år framöver.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto