Home > Inget alternativ till USD som världens reservvaluta

Inget alternativ till USD som världens reservvaluta

Den senaste djupdykningen för USD har varit svår att hantera för investerare. Många började argumentera för att dollarns roll som reservvaluta var i farozonen.

Valutan sjönk trots allt med 10% mot euron på mindre än fyra månader. Är det så att den amerikanska dollarn tappar sitt inflytande? Det är inte sannolikt.

USD dominerar fortfarande världens finansiella marknader

Innan vi går in på detaljerna angående dollarns roll på världens finansiella marknader är det viktigt att förstå vad en reservvaluta är. Självständiga nationer med ett överflöd av valutareserver har alternativet att bygga dessa överflöd i olika valutor.

Dollarn är inte världens enda reservvaluta. Länder bygger även reserver i EUR och GBP. Storleken på reserverna i USD har dock dominerat de senaste årtiondena.

För att fullt ut förstå dollarns inflytande har vi här ett par siffror. Den globala valutamarknaden nådde 6,6 biljoner dollar i daglig omsättning.

Från denna otroliga siffra är USD den mest dominanta valutan. Den befinner sig på en sida av 88% av all valutahandel. Vid en transaktion där det finns en köpare och säljare är det med andra ord i 88% av fallen en av dem som köper eller säljer dollar.

En djupare titt på storleken på alla andra transaktioner visar andra valutors roll på den övergripande globala valutamarknaden. Euron kommer tvåa med 32%, japanska yen följer efter det med 17% och det brittiska pundet ligger på fjärdeplats med 13% av den dagliga omsättningen på FX-marknaden.

Hur ser det ut för tillväxtmarknaders valutor? Den totala summan av alla tillväxtmarknaders valutor ligger på 25% av den dagliga omsättningen på FX-marknaden. Slutligen har vi kinesiska renmibi som är den 8:e mest köpta och sålda valutan på 4% av all handel.

Dessa siffror återspeglar den otvetydiga roll som USD spelar i det internationella finansiella systemet. Och när EURUSD eller andra valutapar signalerar en 10-procentig dipp i USD hänvisar inte det till den totala andel som USD har på den globala FX-marknaden.

Det är exempelvis sant att USD har förlorat 10% mot EUR de senaste fyra månaderna, men samtidigt nådde den rekordnivåer mot exempelvis turkisk lira. Även andra tillväxtmarknaders valuta har mött samma öde.

Återigen bör man göra lite efterforskning innan man faller byte för alarmistiska rubriker. USD är här för att stanna som världens reservvaluta, helt enkelt eftersom det inte finns något alternativ.

Ännu.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.