Home > Intel utannonserar återköpsprogram värt 10 miljarder dollar

Intel utannonserar återköpsprogram värt 10 miljarder dollar

Aktiemarknaden har varit populär under pandemin – Nasdaq100 har slagit nya rekord samtidigt som S&P500 och Dow Jones nu är nära att göra samma sak. Denna återhämtning är helt otrolig, framförallt med tanke på att det kommer efter den snabbaste björnmarknaden i historien.

Det finns dock de investerare som kommer ihåg att marknaden i mars befann sig i fritt fall och att paniken ledde till extrema förslag. Ett sådant förslag var att helt stänga ned marknaden. Detta har hänt tidigare och kan hända igen i framtiden. Att stänga ned marknaden ett tag tills investerare har lugnat ned sig och sen starta om. Detta är dock inte lika lätt på 2000-talet när handelsalgoritmerna dominerar prisförändringar, men det ledde till stora rubriker i mars.

Ett annat förslag hade att göra med att förbjuda företag från att köpa tillbaka sina aktier. I vissa fall användes detta, men det är fortfarande ett bra sätt att maximera aktieägares förmögenhet. Intel utannonserade precis ett program för att köpa tillbaka aktier värt 10 miljarder dollar, vilket ledde till att deras aktiepris steg.

Vad är ett återköp, varför påverkar det aktiepriset och varför är det så kontroversiellt?

Företag har många anledningar att köpa tillbaka aktier. Bland annat kan de välja att köpa tillbaka aktier eftersom de anser att de är för billiga. Om de har pengarna att faktiskt köpa aktierna utannonserar de då återköpsprogram för att köpa den mängd aktier som företaget anser att marknaden inte har prissatt korrekt.

Återköpsprogram stöttar aktiepriset på så sätt att investerare är medvetna om att företaget är villiga att buda på sina egna aktier. Dessutom innebär det att investerare plötsligt får reda på att företaget anser att dess aktiepris är för lågt, vilket kan leda till en värdeökning.

Varför är detta kontroversiellt? För det första var återköp olagliga förr i tiden då återköp ansågs manipulera aktiepriset. De flesta företag som det inte har gått bra för under COVID-19-pandemin (exempelvis flygbolag, kryssningsfartyg etc) har bett om stöd från skattebetalare. Samtidigt bedrev företagen stora återköpsprogram och använde fria kassaflöden. När krisen kom fanns det inga pengar kvar för att företagen skulle kunna fortsätta sina verksamheter.

Återköp återspeglar dock rena kapitalistiska beslut. Precis som aktieutdelning är detta ett bra sätt att öka aktieägarnas förmögenhet.

Intels utannonsering är en påminnelse om att de kapitalistiska principerna fortfarande i allra högsta grad är aktiva.

Länge leve aktiemarknaden.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.