Home > Internationella avtal påverkas av politiska skiften

Internationella avtal påverkas av politiska skiften

I november 2019 utannonserade den franska återförsäljaren av lyxprodukter LVMH ett intresse av att förvärva amerikanska företaget Tiffany. Sammanslagningen, som ansågs skapa synergieffekter för båda parter, ägde aldrig rum då COVID-19-pandemin förändrade förutsättningarna.

Det är inte bara det ekonomiska som är viktigt för internationella avtal. Det politiska landskapet förändrades också, och när det handlar om så stora avtal kan politisk påverkan vara viktigt för att ett avtal ska bli av eller inte.

LVMH lämnar förhandlingsbordet

Många överraskades av att LVMH i september utannonserade att de planerar att inte fullborda sammanslagningen. De menade att amerikanska tariffer på franska varor var den främsta anledningen till varför avtalet, värt 16 miljarder dollar, inte ägde rum.

Åter igen står politik i vägen för ett internationellt avtal. Den interna situationen i USA hjälpte troligtvis även till när beslutet fattades.

Den utbredda oron som finns i USA på grund av COVID-19-pandemin satte press på LVMH att hitta ett sätt att inte fullborda avtalet. Till en början såg det ut som en win-win-situation. Ett franskt företag kunde förstärka sin portfölj av lyxprodukter medan ett amerikanskt företag kunde få de resurser som krävs för långsiktig tillväxt.

Politiken stod dock i vägen och nu har LVMH bett den franska regeringen att hjälpa dem att lämna avtalet. Därmed blir förhandlingarna allt mer politiska.

Problemet med sammanslagningar och förvärv är att det är en kostsam process att lämna ett avtal. Tiffany kommer antagligen inte vilja ge upp sammanslagningen och förbereder sig nu för en juridisk kamp. Samtidigt nedgraderades företaget till BBB av Fitch och öppnade ett rättsfall mot den franska jätten.

Det är just nu inte tydligt om det franska företaget kommer försöka förhandla sig till ett bättre pris eller faktiskt vill fortsätta med sammanslagningen. I och med att de sökte hjälp från de franska myndigheterna är sannolikheten stor att de letar efter ett sätt att ta sig ur avtalet på grund av pandemin.

När det kommer till amerikanska tariffer på franska varor är det bara två månader tills det amerikanska presidentvalet. Om Trump vinner igen lär tarifferna fortsätta. Fram till dess kommer fokus vara på valkampanjerna, och överraskningar här kan innebära att sannolikheten för att sammanslagningen går igenom eller inte påverkas.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto