Home > Intervju med en Daytrader – Del 1(3)

Intervju med en Daytrader – Del 1(3)

Freddy var en likasinnad och har enligt mig en sund inställning till marknaden och trading varav vi ofta satt uppkopplade med headsets över Skype under dagarna.

Freddy hämtar upp mig i en sprillans ny Audi av 2012 år modell och vi beger oss hem till lägenheten han bor i tillsammans med fästmö och två barn.

Till skillnad från mig tycker Freddy inte att det är tråkigt att arbeta hemifrån utan kollegor. Han har tidigare arbetat som logistikchef och upplever inte ensamheten som ett problem då han tidigare ändå kände en personlig avskärmning gentemot sina kollegor/anställda.
För att inte tappa allt det sociala under dagen håller han sig ajour med vad som skrivs på vissa forum och hemsidor. Han försöker att inte bli för påverkad av andra dock då det kan rubba den edge som Freddy under hårt slit byggt upp under de senaste åren.

”Jag åkte på några rejäla smällar i början när jag inte kontrollerade min positionsstorlek. Smärtan blir för stor och man blir tvungen att sälja. Man blir helt blind för vad marknaden signalerar vid sådana situationer”

Allt startade i mars 2009. Freddy var pappaledig och hade precis börjat handla aktier. Freddy ser sig själv som en entreprenör som aldrig riktigt hittade sin niche. Att handla aktier lockade dock mer och mer. I början var det känslan och lockelsen av att ge sig själv möjligheten att tjäna mycket pengar, men inget kommer gratis och att bli duktig på trading kräver hårt arbete och tid för att bygga erfarenhet. Detta skrämde dock inte Freddy som hade gett sig tusan på att lyckas.

Daytrader
Klicka för att förstora

Börsen under 2009 var relativt lätt, det mesta gick upp och det var inte svårt att äga aktier. Freddy gick i början Tobbe Roséns kurs för att lära sig grunderna samt läste en del böcker. När han tänker tillbaka så erkänner han att han egentligen inte var redo för all information han läste om i alla böcker. Det han egentligen behövde var erfarenhet från att leta efter beteendemönster i graferna och tid framför skärmar och trading. Freddy säger:

”Det är ändå det aktiv börshandel handlar om till slut, du måste ha erfarenhet av att ha sett ett mönster eller en situation så pass många gånger att du inte tvekar på att köpa eller sälja när situationen dyker upp. Denna självsäkerhet hittar du inte i någon bok utan från den erfarenhet du skapar dig framför marknaden.
Jag sköt vilt i början och tog alldeles för stor risk. Jag åkte på några rejäla smällar i början när jag inte kontrollerade min positionsstorlekt. Smärtan blir för stor och man blir tvungen att sälja. Man blir helt blind för vad marknaden signalerar vid sådana situationer”

”Ibland frågar man sig: Va fan håller jag på med!!!!
Men man måste lära sig förlåta sig själv för sina misstag”

Vi fortsätter att prata om känslan när man har en trade på som går åt fel håll. Vi är båda stående överens om att dessa psykologiskt krävande situationer skiljer agnarna från vetet.

Freddy säger: ”Ibland frågar man sig: va fan håller jag på med!!! Men man måste lära sig förlåta sig själv för sina misstag och inte älta dem. Många trakaserar sig själv psykiskt när de bara måste erkänna sina misstag och säga till sig själv att inte göra det igen.”

Han fortsätter: Det tar ett tag men jag lärde mig tillslut att känna igen mitt eget beteende när jag är trött, tänker enformigt, eller har svårt att koncentrera mig. Den insikten hade jag inte på samma sätt i början utan är något som växt fram med tiden. Trading kan liknas vid att konstant utvärdera sig själv. Och analysera egna tankar och känslor lika väl som man analyserar markaden.

Även om de ekonomiska smällarna inte alltid är så stora tar det på psyket när man har fel och förlorar pengar.
Det är lätt att bli skrämd och tappa kontrollen. När rädslan slår in miskar perspektivet. När man tar position och den går kraftigt emot en så minskar perspektivet, man bli blind och ser bara uppticken, lever på hoppet, minskar fokus.

Man frågar sig alltid efter när man inte längre har ett känsloband till grafen- varför sålde jag inte tidigare….

Det är lätt att vara objektiv innan och efter positionen, men det är svårare när man har pengar i marknaden och när positionen dessutom verkar gå med förlust.

Man kan säga att du lever i förhoppning när det går fel och rädd att ge tillbaka när det går rätt. Där har ett slaviskt användande av stop loss hjälpt mig hantera dessa situationer bättre. Äger jag tex en Mini Long med inbyggd stopp loss vet jag att jag inte kan förlora mer än vad jag från början förberett mig mentalt på.

Del två av intervjun kommer i slutet på nästa vecka.

I kommande delar får du läsa om:

  • Strategier.
  • Freddys tradingdator.
  • Hur han ibland hamnar i riskfria trades.
  • Disciplin.
  • Hans största misstag.
  • Tradingpsykologi.
  • Osv.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.