Home > Intervju med en Daytrader – Del 2(3)

Intervju med en Daytrader – Del 2(3)

Man måste ha tålamod med sina vinnare och låta dom utvecklas. Det är bra att låsa in vinster och arbeta med flytande stoppar. 40 punkt + så säkrar jag hem 20 punkter osv.

”Du har två personer i ditt huvud, en som är strikt, logisk och reglerad, den andra som är spontan och kreativ – det gäller att hitta en balans mellan dem”

Du har två personer i ditt huvud, en som är strikt, logisk och reglerad, den andra som är spontan och kreativ – det gäller att hitta en balans mellan dem.

Vanliga misstag:
Ett av de största misstagen jag gjort är att inte hedra min stopp loss. Det är viktigt att ALLTID hoppa ut ur marknaden där du från början bestämt dig för att hoppa ut baserat på din riskprofil. När det gäller trading så har du antingen rätt eller fel, det är väldigt svart på vitt på det sättet, det gäller att inte ha för stort ego utan snabbt kunna erkänna när du har tagit fel beslut och ta stop loss.

En annan detalj när du daytradar är att ha koll på när större statistik eller andra event ska ske. Jag vill inte ta en trade precis före statistik då marknaden kan bete sig oberäkneligt och extra volatilt då.
Ibland kan man vara så fokuserad att man missar att börsen är på väg att stänga eller utsättas för andra händelser, där kan man tex sätta tidslarm för att inte fasta i en sådan situation.

”Jag bestämde mig för att dubbla upp positionen och några sekunder efter min trade slocknar allt….. Det visar sig att Stockholmsbörsen har halvdag och öppnar inte igen förens efter helgen!!”

Jag satt och tradade en dag för länge sedan, hade precis köpt en RBS Mini Long DAX som omedelbart gick åt rätt håll. Jag bestämde mig för att dubbla upp positionen för att få en tyngre position nu när det gick åt rätt håll.  Några sekunder efter min trade slocknar allt på skärmarna… Det visar sig att Stockholmsbörsen har halvdag, dagen efter var det klämdag vilket betydde att NDX-börsen inte skulle öppna förens efter helgen.

Jag fick nästan hjärtklappning när jag insåg mitt klantiga misstag och visste i samma sekund att jag antagligen förlorat ca 50 000 kr vilket känns mycket för ett klantigt litet misstag. Eftersom jag inte kunde göra så mycket åt situationen var jag här tvungen att acceptera situationen och på något sätt kändes det efter ett tag rätt befriande. Jag hade en begränsad risk som visserligen var oacceptabel för ett sketet misstag och jag hade härmed tid att reflektera över misstaget i lugn och ro.

Jag kände helt plötsligt att det blev mycket lättare när jag väl hade accepterat förlusten som ett faktum vilket är ett tankesätt jag tagit med mig framöver i min dagliga trading. När jag gör en trade kan jag alltid acceptera en eventuell förlust där jag på förhand har räknat ut min risk. Detta gör att jag numera är mer bekväm med min trading.

Åter till historien. När jag tittade på DAX-terminen som handlas i Tyskland dagen efter såg det ut som min position rört sig åt rätt håll. När jag stängde positionen hade jag tjänat 65 000. Man kan säga att det för en gångs skull var en balans mellan klantighet, okunskap och ren tur.

” Man brottas konstant med sin egen psykologi och jag upplever trading som en konstant kamp inombords”

Daytrader
Klicka för att förstora

En typisk dag:

Jag lämnar barnen på dagis vid 07.30.
När jag kommer tillbaka sätter jag på datorn och öppnar upp Infront.
Jag brukar börja med att rita upp lite pivotpunkter, d.v.s. tidigare stöd och motståndsnivåer. Jag kollar hur USA tradade kvällen innan samt hur Asien tradat under natten. Jag skummar även igenom de största nyheterna sedan dagen innan och försöker att enbart fokusera på större händelser. Det är viktigt att sortera bort smånyheter.

I början hade jag en lång lista med saker jag skulle göra innan marknaden öppnade, men nu tar jag lite lättare på det. Jag har insett att det inte går att ha koll på allt iaf, samt att jag blivit bättre på att sortera bort nyheter mm som jag inte har någon nytta för.

Mellan 08.00-09.00 kollar jag förmarknaden för DAX, tar en kaffe och försöker slappna av. Man kan nästa kalla det meditation strax innan marknaden öppnar när jag försöker att i lugn takt påminna mig själv om min strategi och komma in i rätt känsla.

När marknaden öppnar kan det ofta vara relativt stora svängningar på marknaden. Jag handlar ibland i början om jag känner mig ”säker” på en formation. Ibland avvaktar jag upp till en timme. Jag börjar bli bättre och bättre på att agera snabbt på morgonen och ibland kan jag få in hela min dagskvota under första timmen. Vid sådana dagar brukar jag ibland gå ifrån datorn för att inte riskera att ge tillbaka en bra dag och överhandla. Ibland känner man att man är i zonen, d.v.s. har riktigt bra fokus och känsla/ intuition för marknaden som jag kan lita på  varav jag kan sitta helt fokuserad större delen av dagen. Under den typen av dagar har man knappt koll på klockan förutom de larm mm som jag eventuellt satt för viktig statistik.

Fokus/disciplin:

Det skönaste dagarna är ofta de utan viktig statistik då det är lättare att hålla fokus intakt. Ett exempel på när jag tappar fokus är när jag kommer på mig själv sittandes flumma igenom aftonbladets rubriker eller någon annan hemsida som inte har med tradingen att göra samtidigt som jag försöker hålla ett öga på grafen. Tappar jag fokus på det sättet brukar jag ta en kort paus, rör på mig eller gör andningsövningar och påminna mig om vad det är som jag faktiskt ska göra. Detta är en av de svåraste egenskaperna att behärska, att lära sig hålla konstant fokus på vad du ska göra och skärma av distraherande tankar.
Det finns en del bra tips att hitta på Google om du söker på ”recovery and regain focus”..

Disciplin är en viktig aspekt av aktiv börshandel som för mig hela tiden har utvecklas. I början handlade det mycket om att sitta framför datorn och följa med marknaden. Det tar ju som bekant ett tag innan man lär sig känna igen marknadsrörelser, hitta beteendemönster mm.  Nu handlar det mer om att följa mina regler och agera när jag ska agera och inte tveka – följa min plan helt enkelt. Man brottas konstant med sin egen psykologi och jag upplever trading som en konstant kamp inombords.

Trading:

Jag använder i stort sett samma timeframe på mina grafer under morgonen som jag gör senare på dagen. Jag tradar på 5 minutersgrafen och letar efter beteendemönster och sätter stöd/motståndsnivåer på 30 och 60 minutersgrafen.

Jag tradar mest det Tyska aktieindexet DAX och när jag sätter mina stöd och motståndsnivåer på den marknaden tar jag inte hänsyn till hur indexet betett sig när USA eller Asien handlats under kvällen/natten. D.v.s. jag tycker det är viktigast vad indexet gjort under den Europeiska öppningen då det är då indexet handlas med stor volym……

Forts nästa vecka……

Under den tredje och sista delen av intervjun går vi djupare in på hur Freddy analyserar marknaden samt vilka marknader, grafer och indikatorer han tittar på. Vi får även höra vad Freddy har för tips till nybörjare som vill komma igång med sin handel samt vilket kapital som behövs för att komma igång. Vi tittar på tradingsetup, dator mm.

 

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.