Home > Intervju med en Daytrader – Del 3(3)

Intervju med en Daytrader – Del 3(3)

Vanligtvis åker han och tränar mitt på dagen. Har han positioner i marknaden under denna stund ser han till att alltid ha stop loss placerad om något oväntat skulle hända. Stop loss är en trygghet och gör att det inte känns stressigt att vara från datorn under dagen.

”Stop loss är en trygghet och gör att det inte känns stressigt att vara från datorn under dagen”

Därefter fortsätter marknadsövervakningen fram till stängning eller tills det är dags att hämta barnen på dagis.

I början hade jag nästan alltid den känsla av att jag missade något om jag var borta från datorn under någon period på dagen, men efter att tag släppte den känslan. Marknaden rör sig så pass mycket att det ofta finns rörelser att handla. Det är även lätt att man när man börjar handla letar efter orelevant information, det är svårt att sortera bland den enorma mängd info som snurrar varje dag. Nu för tiden tittar jag inte så mycket på nyheter utan fokuserar mer på grafen. Jag har koll på vilka större rapporter som släpps under dagen genom t.ex. www.forexfactory.com.

Jag känner ofta att nyheter hindrar mig mer än det ger. Ibland kan det påverka tradingen positiv och ibland negativt. Det är svårt att veta vilka nyheter som verkligen kommer att påverka priset, det är svårt att sålla bland nyheterna. Det gäller här att försöka skilja på nyheter som skapar vikt och de som skapar brus. Detta är en erfarenhetsdetalj som kommer med tiden. Man lär sig efter att man sett samma mönster hundratals gånger kopplat till marknadens nyheter som gör att man till slut kan skapa en magkänsla kring eventet och därmed agera. Jag tycker dock att det är mer lönsamt att leta trender i grafen än att leta efter nyheter. Nyheter kan dämpa min oro för en viss rörelse men jag använder de helt klart sekundärt efter graferna.

Under lunch och fram till den amerikanska öppningen går marknaden även ofta mer sidledes än annars. Denna period kan för visso vara bra för extremt kortsiktig handel/scalping, men scalping är ofta dyrt i courtage samt att jag tycker att det är ett extremt stressigt sätt att handla på.

”Fortsätter traden i rätt riktning vill jag försöka börja låsa in vinst genom att fortsätta höja min stopp loss”

Daytrader
Klicka för att förstora

Trade management:
Jag managerar alltid mina trades med rätt tighta stoppar. Jag gillar inte att ta stora risker och hanterar det med god riskhantering. Går min position åt rätt håll vill jag så fort värdepappret når vissa kriterier flytta stoppen till break-even (samma pris som köppriset). Det kan hända att jag blir ut stoppad för tidigt ibland varav jag kan inse att så var fallet och strax därefter ta en ny trade från i stort sett samma pris.
Fortsätter traden i rätt riktning vill jag försöka börja låsa in vinst genom att fortsätta höja min stopp loss.

Känner jag mig bekväm i en trade som går åt rätt håll kan jag även ta en större position så att jag är tyngre i marknaden under rätt förhållanden. Även dessa trades följer jag med upp med stopp loss. Jag ökar dock aldrig min position om det går år fel håll.

Jag har lika lätt att gå kort som lång i marknaden.

Det händer väldigt sällan att jag handlar ända till stängning då jag oftast hämtar barnen på dagis.

Indikatorer:
Jag har gjort min läxa när det gäller indikatorer och använder de numera måttligt. Ett tag hatade jag indikatorer då jag tycker att de visar tillbaka i tiden eftersom de flesta består av någon form av släpande medelvärde mm. Alla är även baserade på priset varav jag använder candlesticks som främsta marknadsverktyg.

Numera använder jag dock ett fåtal. Jag har dem inte till köp och säljsignaler men jag kan tycka att jag kan få en bättre ritad karta med dess hjälp. Ett exempel kan vara att jag har RSI uppe på 5 minutersgrafen där jag enbart tittar efter divergenser.

Sedan använder jag Bollingerband som ger mig en känsla för översålda/överköpta värden. Bollingerband justerar sig även automatisk till volatiliteten vilket jag gillar.

Jag använder 200 glidande medelvärde på alla timeframes. Det känns som en gummisnodd som priset dras tillbaka till efter att det gått för långt bort.

”Du måste lära dig tänka i sannolikhet och inte ha för fasta åsikter om marknaden”

Teknisk Analys:
Jag ritar ofta trendlinjer för att bygga en struktur i grafen. Gaps är även bra att hålla reda på då priset ofta kommer tillbaka till tidigare öppna gaps. Jag har t.ex. koll på alla ostängda gaps sedan ett par veckor tillbaka då jag markerar dessa i grafen.

När det gäller tekniska mönster så måste man lära sig se dessa beteendemönster om och om igen för att snabbt kunna fånga upp dem i grafen. Du måste ha sett dessa mönster hundratals gånger. Det är denna erfarenhet som ger mig sannolikhet och självsäkerhet att ta en trade när jag ser ett mönster upprepas.

Du måste lära dig tänka i sannolikhet och inte ha för fasta åsikter om marknaden. Du måste vara öppen för snabba ändringar i marknaden. Alla ser på marknaden med olika ögon. En stödnivå är t.ex. ingen form av regel. Vad jag ser behöver inte andra se, det finns inga bestämda regler. Jag försöker bara skapa mig en edge genom att använda verktyg som jag tror hjälper mig och vad som fungerar för mig behöver inte fungera för dig. Man måste experimentera sig fram till vad man själv är bekväm med.

”Jag har en riktigt bra speldator som tradingburk. Ett tungt grafikkort som klarar det mesta med ordentlig kylning.”

Mjuk / Hårdvara:
Jag använder Infront som jag handlar RBS Mini Futures och aktier igenom. Jag har en riktigt bra speldator som tradingburk. Ett tungt grafikkort som klarar det mesta med ordentlig kylning. Det är viktigt att den är tyst varav jag även lagt fokus på den detaljen. Jag har tre stycken 24 tums Dell skärmar som jag även kan sätta på höjden om jag vill.

Jag har ett höj och sänkbart skrivbord där jag vill ha ordning och reda för att inte fokusera på massa andra saker när jag tradar. Sedan har jag även en riktigt skön stol.

Setup:
Vänster skärm: 30 min graf på Dow Jones och S&P500, EUR/USD, Guld, Olja, AUS/USD då den kan röra sig om nått stort har hänt. Jag lägger inte så stor vikt på dessa och ändrar ofta marknaderna på denna skärm till andra marknader.

Mittenskärmen: 5, 30 och 60 min graf på DAX då jag handlar den marknaden mest.

Höger skärm: Orderläggning, bevakning på några aktieinnehav, internet mm.

”Jag skulle vilja föreslå att du har minst 300.000 kr i minimum i rent tradingkapital samt kapital för 6 månader till 1 år som täcker dina fasta kostnader.”

Tankar kring tradingkapital i början:
Du måste känslomässigt kunna förlora de pengar du har att börja trada med. Du får inte ha ett känslomässigt band till dem. Tänk att du gett bort dem och att dessa enbart är ditt arbetsredskap. Du måste kunna börja om om de försvinner så se även till att ha en backup. Det är lätt hänt och vanligt att många blåser sitt första tradingkonto.

Ett tips är att börja swingtrada (några dagar till veckors sikt) vid sidan av ditt jobb. Det är tryggare att ha en fast inkomst vid sidan av och lägga undan kapital som du har råd att förlora. Denna setup är i början mycket mer psykologisk bekväm. Du måste hantera din trading som en business och göra en rimlig kalkyl på vad du behöver tjäna för att din ekonomi kan gå runt.

Jag skulle vilja föreslå att du har minst 300.000 kr i minimum i rent tradingkapital samt kapital för 6 månader till 1 år som täcker dina fasta kostnader. Räkna inte med att tjäna några pengar i början, det funkar sällan att sätta den pressen på sig själv då den psykologiska oron kommer att reflekteras i din trading. Många har miniminivåer som ligger mycket högre än ovanstående när de drar igång! Ta även hänsyn till din levnadsstil och dina individuella kostnader för bo och leva mm.

Tips för att komma igång som nybörjare:
Börja med att lära dig läsa grafer. Steve Nison har skrivit bra Candlesticksböcker. Även Tobbe Rosen har skrivit en på svenska som jag inte hunnit läsa än. Det tar lite tid att träna sig känna igen beteendemönster i grafen så lägg tid på det.

Du behöver inga kunskaper för att göra en vinnande trade, det är bara att trycka på knappen, men att göra det kontinuerligt är det svåra.

Lär dig rita mönster – trendlinjer, stöd motstånd mm / teknisk analys . Lär dig förstå grunderna i teknisk analys/mönster oavsett om du kommer använda det senare eller ej. Du måste grundligt förstå tillgång och efterfrågan, inte bara kunna termerna utan verkligen förstå psykologin bakom varje tick och prisförändring betyder.

”Läser du om en tradingbok ett år efter du läste den första gången kommer det vara som att läsa en helt ny bok då du är mottaglig för mer information och ser på informationen ur nya vinklar.”

Alla böcker kommer dock inte att hjälpa dig överdrivet mycket. Ta till böckerna när du stöter på problem, ex om du tvekar varje gång du ska ta en trade mm. Ofta krävs en hel del psykologisk självcoachning.

Ofta hittar man väldigt många svar i böckerna och på internet. Men du måste sitta och handla för att bygga upp en frågebank innan man kan ta till sig mycket av informationen i böckerna. Läser du om en tradingbok ett år efter du läste den första gången kommer det vara som att läsa en helt ny bok då du är mottaglig för mer information och ser på informationen ur nya vinklar.

”Trading ska vara tråkigt, när du har för mycket spänning i dig trading gör du något fel.”

Lär dig identifiera vinst och förlust-trades, många har en tendens att agera mer aggressivt när de förlorar pengar än när de tjänar när man ibland borde göra tvärt om och t.ex. öka sin position när det går åt rätt håll mm. Trading ska vara tråkigt, när du har för mycket spänning i dig trading gör du något fel.

De psykologiska fällorna behöver du inte bry dig så mycket om förens du upplevt dem. Du måste uppleva känslorna för att hitta lösningen på ditt problem. När du har frågor är det vanligt att svaren ”ramlar över dig”.

Misstag:
Många börjar handla med för stor size, blir för kreativ i sitt arbetssätt, orkar inte vänta ut vinster, försöker tweeka strategier mm.
Det finns inga regler inom trading. Du kan handla nästan när eller hur du vill.

Många vill heller inte ta ansvar för sitt eget agerande. Folk vill gärna följa andras tips för att slippa ta eget ansvar. Man blir aldrig fullärd när det kommer till marknaden och trading, det finns alltid nya saker att lära sig.

Det är även viktigt att du handlar av rätt anledning, min första anledning var fel då det enbart var pengar. Sedan tog passionen över och jag bestämde mig för att det var trading jag ville arbeta med.

Lämna gärna en kommentar nedan om du har frågor till Freddy.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.