Home > Intressanta aspekter av aktiemarknaden 2020 – en granskning

Intressanta aspekter av aktiemarknaden 2020 – en granskning

2020 blir ett år som går till historien. Till att börja med har det varit ett år som har dominerats av en global pandemi. Detta förändrade allt, då det inte finns något liknande att jämföra med under modern tid.

För det andra har vi Brexit, som ska nå sitt slut mot slutet av detta år. I över fyra år nu har investerare tittat på medan skilsmässan mellan Storbritannien och EU pågår. Detta är även ett valår i USA. Om det inte vore nog har även stora bränder härjat i Kalifornien, arbetslösheten stiger i hela världen och de flesta länderna befinner sig i djupa lågkonjunkturer.

Har jag din uppmärksamhet nu?

En ljusglimt – den amerikanska aktiemarknaden

Av allt det som nämnts finns det ändå en ljusglimt, nämligen aktiemarknaden. Efter en skarp och våldsam nedgång i mars vände aktiemarknaden till rekordhöga nivåer.

Detta är utan tvivel goda nyheter. Aktiemarknaden är en ledande indikator för ekonomisk hälsa, och tekniska investerare anser att den återspeglar en ekonomisk verklighet med sex månaders fördröjning. Vi är därmed på rätt spår om vi använder aktiemarknadens resultat som ett tecken på att allt snart kommer återgå till det normala.

År 2020 har dock inneburit ett par intressanta utvecklingar och inslag på aktiemarknaden. Detta är värt att nämna för att komma ihåg hur folk reagerar och hur investmentvärlden fungerar.

Tesla, elbilstillverkaren, har stigit med 600% i år. Dess marknadsandel överstiger sina sex främsta konkurrenter kombinerat – ändå tillverkar företaget bara en bråkdel av de bilar som konkurrenterna tillverkar.

Nikola är en tillverkare av eltruckar som fortfarande inte har levererat en enda truck. De har ingen fabrik och ingen leveranskedja. Företaget är ändå värt tio miljarder dollar och kommer använda General Motors plattform för att bygga en truck som inte ens har blivit utannonserad än!

Hertz, biluthyrningsföretaget, gick i konkurs. Men dessa nyheter skrämde inte bort investerare som satsade hårt på företagets aktie och tvingade företaget att överväga att utfärda nya aktier. Prospektet som skickades till SEC underströk att investerare kan förlora alla sina pengar om de väljer att investera i nya aktier, men företaget ansökte ändå om att utfärda flera miljoner aktier. Som tur var nekade SEC förfrågan.

Historier som dessa kommer bara fortsätta. De representerar den vilda sidan av marknaden – och den roliga, om det inte vore för att vi pratar om riktiga pengar.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.