Home > Investera i värde eller tillväxt – håller det på att vända?

Investera i värde eller tillväxt – håller det på att vända?

Den coronavirus-relaterade ekonomiska lågkonjunkturen skiljer från tidigare lågkonjunkturer. Då den är ett resultat av en hälsokris har den handlat om mer än bara BNP-sammandragning – krisen har förändrat konsumtionsvanor.

Shopping har förändrats. Folk brukade socialisera mer, gå till köpcentrum, titta på filmer, spendera tid utomhus, resa. Allt detta har förändrats helt och hållet sedan mars i år. Ändå har aktiemarknaden överpresterat.

Man bör dock betrakta aktiemarknaden via dess olika byggstenar. Företag tillhör olika sektorer och är del av olika index, vilket säger mycket om vad som har skett, och vad som just nu pågår.

Aktiemarknaden under COVID-19-pandemin

I vår analys kommer vi använda oss av den amerikanska aktiemarknaden då den helt enkelt är den mest utvecklade marknaden i världen. Till att börja med ansvarar aktiemarknaden för den så kallade ”förmögenhetseffekten”. Ekonomiska bevis tyder på att folk tenderar att spendera större delar av sina inkomster och spara mindre när aktiemarknaden stiger, och vice versa.

För att bekämpa en lågkonjunktur är därför ett av målen att få aktiemarknaden att stiga. Även om folk får pengar gratis (helikopterpengar) kommer ekonomin inte återhämta sig om de sparar mer än vad de spenderar.

I mars sjönk aktiemarknaden kraftigt. Alla amerikanska index kollapsade, vissa mer än andra. Nasdaq 100 exempelvis återhämtade sig snabbt och slog snart därpå rekord under pandemin. Detta är tillväxtaktier och folk köpte dem eftersom det uppstod ett skifte i konsumtionsvanor. Tanken är att dessa aktier kommer överprestera jämfört med den allmänna marknaden över tid med ökad potential så länge pandemin pågår.

Samtidigt har värdeaktier också hittat köpare. Även under de första månaderna av pandemin köpte investerare värdeaktier som kryssningsfartyg och flygbolag i hopp om att priserna ligger långt under vad de egentligen borde ligga. Det finns dock en hake med det – hur länge kan ett företag hålla sig på fötter om stora delar av deras verksamhet är under hårda restriktioner? Detta har därför varit ett farligt spel med fin balansdragning mellan företagens förmåga att överleva pandemin och undvika konkurs.

Oavsett vilket steg värdeaktier, men inte lika mycket som tillväxtaktier. Efter måndagens nyhet om att ett vaccin är nära har värdeaktierna exploderat i värde. Gissa vad tillväxtaktierna gjorde?

Dow Jones presterade betydligt bättre än Nasdaq 100. Russell 1000 Value Index presterade även bättre än på 10 år mot Nasdaq 100.

Detta innebär inte att IT-företagen och Nasdaq 100-indexet är dömda att misslyckas. Detta är bara ett tecken på att en stor rotation just nu sker från tillväxtaktier till värdeaktier. Ju närmare vi kommer slutet av lågkonjunkturen desto mer kommer värdeaktier överprestera.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.