Home > Investerare dumpar säkra valutor

Investerare dumpar säkra valutor

På måndagen fick världen en välbehövd dos optimism. De preliminära resultaten från ett experimentellt vaccin som utvecklats av Pfizer i USA och BioNTech i Europa visade upp imponerande resultat. Mer specifikt visade de på en verkningsgrad på över 90% mot COVID-19.

Nyheterna skapade turbulens på de finansiella marknaderna. En rotation inleddes plötsligt från det som anses vara säkra tillgångar till vanliga tillgångar.

Den marknad som reagerade snabbast var valutamarknaden. Även aktierna reagerade snabbt, vilket kan ses på hur IT-sektorn tog ett par steg tillbaka och hur cykliska aktier tog ett steg framåt. IT-sektorn i USA har agerat som säkra tillgångar i sig, då investerare har skickat värderingen av IT-aktier till otänkbara nivåer. Nu när ett vaccin ser ut att komma snabbare än väntat har investerare börjat skifta från ”stanna hemma”-företag (exempelvis Zoom, Amazon, Microsoft och Facebook) till flygbolag, kryssningsfartyg, underhållning och banker (exempelvis Disney, Delta).

Hur reagerade valutamarknaden?

En av de starkaste valutorna under krisen har varit CHF. Trots att SNB inte gör någon hemlighet av att de ingriper för att få CHF att minska i värde fortsätter investerare köpa valutan. Den ses fortfarande som en av de säkraste valutorna under en lågkonjunktur, tillsammans med JPY.

De positiva nyheterna om ett COVID-19-vaccin fick CHF att minska mot samtliga valutor. Den kanske mest synliga reaktionen kunde ses på GBPCHF-paret.

Detta valutapar var förr ett av de mest volatila paren på hela FX-marknaden. När man tittar på ATR (Average True Range) är det inte många andra valutapar som överstiger GBPCHF:s volatilitet. Under pandemin, mer specifikt sedan mars, har paret konsoliderat horisontellt. Varje gång paret har försökt nå över 1,20-nivån har den tryckts ned av säljare.

Bara denna vecka steg paret med självförtroende. Valutaparet gagnades av starka utflöden från CHF och en allmän dumpning av säkra valutor.

Även JPY föll. USDJPY-paret, vilket är det mest relevanta JPY-paret, steg från 103 till 105,50, och det är bara onsdag. På ett liknande sätt vände USDCHF starkt från magiska 0,90.

Priset på guld fick sig även en törn av nyheterna. Guld ses som ett sätt att säkra upp under lågkonjunkturer. Detta vaccin kan dock signalera slutet på lågkonjunkturen, vilket ledde till att guld som är betecknad i USD föll med över hundra punkter, från 1 970 till 1 870 dollar.

Säkra valutor skickar iväg starka signaler. Kommer aktiemarknaderna följa efter?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.