Home > Investeringar eller trading och kraften i ränta på ränta

Investeringar eller trading och kraften i ränta på ränta

Finansiella marknader är så pass mångfacetterade att alla kan hitta något som passar deras behov. Vissa föredrar kortsiktig trading medan andra föredrar långsiktiga investeringar. Spekulation har blivit mer och mer populärt, framförallt sedan elektroniska tradingleverantörer har börjat tillhandahålla tjänster för privatpersoner.

Oavsett den produkt som köps och säljs kräver långsiktiga investeringar något som kortsiktig trading och spekulation inte kräver, nämligen likviditet.

Aktiemarknaden är det alla har pratat om i år då den på ett enastående sätt återhämtade sig från den initiala dippen som coronaviruset orsakade. Det som följde var en riskbenägen marknad och en av de mest ”hatade” vändningarna i historien på den amerikanska marknaden.

Vem är det som äger mest aktier?

Enligt en studie av Goldman Sachs äger den rikaste procenten majoriteten av alla aktier, cirka 53%. Under de senaste 30 åren har den rikaste procenten, om vi dömer av förmögenhet, köpt sammanlagt 1,5 biljoner i aktieandelar. På andra sidan spektrumet sålde resterande 99% cirka 800 miljarder dollar.

Detta är ett exempel på hur generationsrelaterad förmögenhet överförs från ”svaga” händer till ”starka händer”. Vad var det som fick dessa människor att sälja sina aktier? Och viktigare än det – vad var det som fick de rikaste att fortsätta köpa?

Svaret hittar vi i likviditetsbegränsningar. Investerare gör bäst i att låta pengarna göra jobbet. Passiv istället för aktiv förvaltning fungerade, framförallt för privatpersoner. På tal om aktiehandlare leder ofta aktiv trading (det vill säga att hoppa ut och in i en aktie beroende på trender) till högre kostnader och missade möjligheter.

Långsiktiga investerare å andra sidan har ett annat perspektiv. Till att börja med har vi kraften i ränta på ränta, eller sammanlagd ränta. Att återinvestera avkastning är en beprövad strategi.

Om man satsar långsiktigt är det detta som har lönat sig hittills på den amerikanska aktiemarknaden. Detta innebär inte att det ser likadant ut i hela världen – vissa marknader har suttit fast i snäva intervall i flera årtionden. Och vem har egentligen tålamod att vänta så länge på att en investering ska löna sig?

Men investerare har två mål. Till skillnad från kortsiktiga investerare är kapitalkonservering ett mål för långsiktiga investerare. Kapitalökning är välkommet men inte obligatoriskt – det viktigaste är alltid kapitalkonservering.

För att summera är det bäst att veta vilken slags investerare du vill vara innan du börjar investera. Vad är det som ger mest avkastning – kapitalkonservering eller kapitalökning?

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto